Islamska država koristi "kokoške samoubojice"?

Čuvajte se koka
Islamska država koristi "kokoške samoubojice"?

Džihadisti Islamske države navodno su počeli koristiti kokoške kao mobilne improvizirane eksplozivne naprave, pišu britanski mediji.

Fotografije takozvanih "kokoški samoubojica" masovno dijele na Internetu korisnici koji su za i protiv ISIL-a, iako njihova autentičnost ne može biti potvrđena.

Pripadnici ekstremističke grupe navodno vežu eksplozivne pojaseve na kokoške, koje zatim usmjere da odlutaju u pravcu neprijateljskih kampova.

Kada se one nađu u okviru dometa za napad, bez izazivanja sumnje, ekstremisti ISIL-a, uz pomoć daljinskih upravljača, aktiviraju eksplozivne naprave, ubijajući sve koji su se zatekli u blizini.

Uporaba ovakvih eksplozivnih naprava pokazuje da ISIL polako ostaje bez streljiva, nakon godina borbi u Siriji i Iraku, navode mediji pozivajući se na neimenovanog stručnjaka.

"ISIL će iskoristiti sva moguća sredstva da izazove smrt i razaranje. Korištenje životinja ima malu vojnu vrijednost - to je samo još jedan primjer kako njihovi izopačeni umovi smišljalju bizarne načine da ubijaju ljude", rekao je neimenovani Britanac koji se bori na strani kurdskih vojnika u regiji.

Bizarna tvrdnja da ISIL koristi "kokoške samoubojice" dolazi nekoliko dana nakon izvješća da je ta grupa vezala improviziranu eksplozivnu napravu za jednu kozu, koja je poslana u kurdsku bazu u sirijskom gradu Kobane.

Monika Ćubela

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista