"Ne možemo proglasiti stanje elementarne nepogode jer je nekome vruće"

Do kada ovako?
"Ne možemo proglasiti stanje elementarne nepogode jer je nekome vruće"

Paklene vrućine posljednjih dana konstantno se vrte oko 40 stupnjeva Celzijevih, što znači da na suncu temperature dosežu i 50 stupnjeva, pa je samim time sazrela situacija za proglašenje elementarne nepogode.

Da bi Vlada HNŽ proglasila stanje elementarne nepogode za područje cijele županije ili za jedan njezin dio potrebno je da takav zahtjev dođe od Civilne zaštite i Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo, a taj zahtjev mora ispunjavati određene uvjete.“, kazao je za Bljesak.info glasnogovornik Stožera Civilne zaštite HNŽ-a Pero Pavlović.

''Najmanje dvije jedinice lokalne samouprave bi trebale proglasiti stanje elementarne nepogode na svom području, što bi bilo dovoljno razloga da Uprava za civilnu zaštitu i vatrogastvo uputi Vladi prijedlog da za područje te dvije općine ili za šire područje, također proglasi stanje elementarne nepogode'', dodao je Pavlović i naglasio kako se samo u iznimnim slučajevima može reagirati i bez čekanja jedinica lokalne samouprave.

Vrućine i visoke temperature spadaju u kategoriju elementarnih nepogoda, no zasada, od devedesetih godina naovamo nije zabilježen niti jedan takav slučaj u HNŽ.

''Mi smo imali takvih slučajeva u HNŽ kada je zbog velikih i značajnih požara proglašeno stanje elementarne nepogode te smo imali i sličnu situaciju zbog velikih snježnih padalina, prije par godina, ali nemamo u našoj županiji takav slučaj proglašen samo i isključivo zbog visokih temperatura. Takvu situaciju dosada, od devedesetih naovamo, nismo zabilježili'', govori Pavlović.

Elementarne nepogode u slučaju visokih temperatura su definirane na način da ukoliko temperatura zraka na određenom području u više dana značajno odstupa od utvrđenog prosjeka za određeni mjesec, kontinuirano dan za danom te su zbog toga evidentne posljedice na zdravlje ljudi, usjeve, i druge kulture može se uputiti prijedlog prema gradonačelniku da on proglasi stanje elementarne nepogode.

''Ne postoji određeni broj stupnjeva da se po automatizmu proglasi elementarna nepogoda te morate imati na umu da se u tom slučaju aktiviraju i neki drugi mehanizmi, kao što su povjerenstva koja izlaze na procjenu štete, uvid stanja, te to kao lančana reakcija izaziva i određene troškove. Tako da proglasiti stanje elementarne nepogode samo zato što netko kaže da mu je vruće, je prilično teško očekivati '', govori Pavlović te ističe kako u županijskom stožeru o tome ne odlučuju te je ta odluka isključivo u rukama Civilne zaštite grada Mostara i Uredu gradonačelnika Ljube Bešlića.

Iz Federalne uprave za Civilnu zaštitu rečeno je kako je za podizanje elementarne nepogode na federalnoj razini potrebno da takvo stanje proglase dvije županije i da se same ne mogu nositi s neprilikama.

Bljesak.info / Monika Ćubela
 

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista