Vrućine se nastavljaju

Kako preživjeti?
Vrućine se nastavljaju

Već treći dan Mostar prednjači u Europi po visini izmjerene temperature, tako je jučer u 17 sati u gradu na Neretvi izmjereno visokih 41 stupanj. Ovo razdoblje vrućina se nastavlja i dalje. Prema stranici www.accuweather.com Mostar je ovih dana bio najtopliji grad u Europi.

Dr. Monika Dalmatin, doktorica u Hitnoj pomoći Mostar, kaže da ovih dana imaju povećan broj pacijenata i to su najčešće kronični bolesnici.

“Srčani bolesnici, bolesnici koji imaju problema sa tlakom. Ono što je sada kroz ove vrućine u pitanju, to su recimo viroze, koje su se pojavile – uglavnom crijevne viroze”, kaže dr Dalmatin.

Zato je doktorica Dalmatin, uz ostalo, uputila sljedeći apel: “Molimo sve rizične skupine, visokotlakaše, srčane bolesnike, kronične bolesnike da se zadržavaju u kućama, barem u ovo vrijeme kada su visoke temperature i vrućine vanka.”

Glasnogovornik županijskog Stožera civilne zaštite Pero Pavlović kaže da vatrogasci na jugu BiH dnevno imaju i po 20 intervencija. Vatrogasci pojedinih općina ili u suradnji sa susjednima, još uvijek se uspijevaju izboriti sa požarima, kaže Pavlović.

Jedan od glavnih uzroka čak 51 saobraćajne nesreće u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, u kojima su četiri lica poginula, uz veću materijalnu štetu, zadnjih dana su velike vrućine, izjavio je MUP-a HNK-a, Ljudevit Marić:

“Tada su temperature u vozilu, odnosno u kabini vozila, oko 50 stupnjeva Celzija. Te temperature uzrokuju dehidraciju vozača, čiji su refleksi slabiji nego vozača pod utjecajem alkohola”, pojašnjava Marić.

U MUP-u savjetuju vozače da ne koriste vozila, osim ako ne moraju, između 11 i 16 sati te da ne koriste agresivno klima-uređaj.

Evo što neki od građana Bosne i Hercegovine kažu o vrućinama:

Studentica Mila Čolak nam je kazala: „Obožavam zimu, ali i ljeto se mora preživjeti. Idem do mora, no najsigurniji hlad po ovim ekstremnim vrućinama je onaj u kući ispod klime".

Širokobriježanin Ivan Crnjac je kazao da je svako ljeto vruće jednako kao i prethodno, "Ovi s meteoalarmima se glupiraju, što se tiče vrućine najbolje je pobjeći desetak petnaest dana na more. Tko ne može, ima bazena. I gradskih, i onih iz trgovina. A ako ni to ne upali, zabij noge u lavor hladne vode, sunčane naočale na glavu i pustiš neku dalmatinsku pjesmu i uz to 20-ak litara vode na dan. I na zimu obvezno kukati da nikad nije bilo hladnije", zaključuje Crnjac.

Željko Šilić

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista