HP Mostar izdala prigodnu marku

Međunarodni dan ljevorukih...
HP Mostar izdala prigodnu marku

Međunarodnim danom ljevorukih osoba, koji je ustanovljen u SAD-u 1976. godine, skreće se pozornost na poteškoće s kojima se susreću ljevoruke osobe. U povodu toga Hrvatska pošta Mostar izdala je prigodnu poštansku marku u arku od 8 maraka, žig i omotnicu prvoga dana (FDC).

Autor likovnog rješenja je Manlio Napoli. Marka nominalne vrijednosti 2,00 KM tiskana je u tiskari Zrinski u Čakovcu i u poštanskom prometu koristi se od 13. kolovoza 2015. godine.

Prema procjenama stručnjaka broj ljudi koji više koriste lijevu ruku u posljednjih sto godina povećao se za skoro četiri puta i danas ljevoruki čine od 12% do 15% stanovnika svijeta. Kod djece sklonost većem korištenju jedne ruke, lijeve ili desne, očituje se do pete godine života. Broj isključivih ljevaka je vrlo mali jer su većinom podjednako naučili koristiti i desnu ruku, a što im omogućava posebna građa mozga. Kod dešnjaka polutke mozga su razvijene tako da razvijenija lijeva polovica kontrolira desnu stranu tijela. Kod ljevaka polutke mozga jednako su razvijene, ali imaju više živčanih vlakana koja su bitna za brži prijenos informacija između lijeve i desne polutke.

Prvi. tv / Ana Vučković 

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista