Uskoro novi porezi kako bi se rasteretilo gospodarstvo

federacija
Uskoro novi porezi kako bi se rasteretilo gospodarstvo

Zbog manjka javnih prihoda koji bi mogli nastati planiranim rasterećenjem gospodarstva, Vlada Federacije BiH uveliko razmišlja o uvođenju novih nameta bh. građanima, a radi realizacije plana iz potpisane Reformske agende.

Već su razrađeni i mogući scenariji, a plan o povećanju nameta za bh. građene vidljiv je iz radne verzije dokumenta "Prijedlozi rasterećenja gospodarstva u FBiH", koji je objavljen na internetskoj stranici Federalnog zavoda za programiranje razvoja. U dokumentu se navodi da trenutno opterećenje na plaću iznosi 70,95 posto i, ako se ono smanji na 62,84 posto, nedostajat će 185 milijuna KM javnih prihoda. U drugoj opciji, ako se opterećenje na plaću smanji na 57,09 posto, nedostajat će 302 milijuna KM javnih prihoda, dok treća opcija podrazumijeva smanjenje opterećenja na plaću na 44,23 posto, pri čemu bi nedostajalo 583 milijuna KM.

U četvrtoj varijanti podrazumijeva se smanjenje opterećenja na plaću na 36,06 posto, pri čemu bi nedostajao 761 milijun KM javnih prihoda. Budući da u svim opcijana rasterećenja privrede dolazi do smanjenja javnih prihoda, nužno je izvršiti kompenzaciju, navodi se u dokumentu. Kompenzacija javnih prihoda bi se mogla uraditi na sljedeći način, odnosno u zavisnosti od toga koje namete treba uvesti ili povećati. 

Kada je riječ o nadležnosti entiteta, predlažu se uštede u javnom sektoru, uvođenje poreza na nepokretnu imovinu (stambeni naprimjer, iznad 25 m2 po članu obitelji, vikendice i sl.), uvođenje poreza na transakcije financijskih institucija. No, to nije kraj, predlaže se još i uvođenje poreza na usluge registracije automobila te uvođenje posebnog poreza na luksuzne automobile (prema kubikaži).

„Uvođenje poreza na telekomunikacijske usluge korištenja mobilne mreže, uvođenje poreza na dobitke od igara na sreću, uvođenje poreza na neobrađeno poljoprivredno zemljište, uvođenje poreza na nekorištene poduzetničke nekretnine, uvođenje poreza na neizgrađeno građevinsko zemljište te uvođenje poreza na zagađenje“, piše u Vladinom dokumentu.

Prvi. tv / Ana Vučković 
 

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista