Vedad Pašić 'prozvao' premijera Županije Sarajevo

Tuzlanska inicijativa
Vedad Pašić 'prozvao' premijera Županije Sarajevo

Pašić je putem svog Facebook profila 'prozvao' premijera Županije Sarajevo, poručivši mu da se "ne krije iza Muhameda Kozadre", kritizirajući ga da izbjegava raspravu na svaku ozbiljnu temu.

Izjava premijera Županije Sarajevo da  stanovnik istoimene županije vrijedi dva puta više izazvala je burne reakcije.

Jedan od autora tzv. Tuzlanske inicijative koja se zalaže za pravedniju raspodjelu javnih prihoda u Federaciji BiH, dr. sc. Vedad Pašić pozvao je premijera Županije Sarajevo na javni duel, tražeći od Konakovića da pojasni na osnovu čega je zasnovao svoju izjavu da stanovnik Županije Sarajevo vrijedi dva puta više jer proizvodi pet puta više.

Tuzlanska inicijativa, čiji je Pašić jedan od autora, ima za cilj brisanje dva diskriminirajuća stava člana 9. Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH.

Tražimo izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, odnosno brisanje 2. i 3. stava člana 9. ovog zakona, kojim se neopravdano i neustavno diskriminira većina građana FBiH. Najviše sredstava iz javnih prihoda po stanovniku ide u ŽS, ukupno 802 KM, dok se u TŽ iz javnih prihoda raspodjeljuje 407 KM po stanovniku, skoro upola manje“, pojašnjava Pašić.

Pašić je putem svog Facebook profila ‘prozvao’ premijera Županije Sarajevo, poručivši mu da se “ne krije iza Muhameda Kozadre”, kritizirajući ga kako izbjegava raspravu na svaku ozbiljnu temu.

Njegov poziv prenosimo u cijelosti:

Poštovani Elmedine Konakoviću

Molio bih Vas da javno pojasnite na čemu Vi, Vaša Vlada i Vaša stranka zasnivate svoje nebulozne, netočne te najblaže rečeno, maliciozne izjave, a u svezi s Vašim javno iznesenim mišljenjem o navodnom višestrukom vrijednošću stanovnika Vaše Županije u odnosu na druge?

Baš me zanima tko to Vas savjetuje, osim Muhameda Kozadre, naravno?

Izađite na medijski debatni megdan više, zašto se krijete iza gosp. Kozadre i članova Vaših satelitskih stranaka? Većini građanstva je očito da se bojite govoriti o bilo kojoj ozbiljnoj temi, a pogotovo o Zakonu o pripadnosti javnih prihoda, na bilo koji način osim slanjem medijskih “strelica” te pomoću bombastičnih i mačističkih izjava novinarima i iz sigurnosti skupštinske govornice. Ne smijete pričati o tome s nekim tko materiju dobro poznaje i može Vam objasniti stvarno stanje u zemlji. To je sramotan kukavičluk, po mom skromnom mišljenju, za jednog premijera, ako dozvolite!

Pozivam Vas stoga da dokažete da nisam u pravu te da se javno sučelimo argumentima, bilo kad i bilo gdje – ako imate imalo obraza (te naravno još nečega što nije prikladno spominjati u kulturnoj komunikaciji, ali siguran sam da me razumijete!), odazvat ćete se.

Mislim da bi bilo korektno da objasnite većini građana ove zemlje Vaš očiti elitizam, regionalizam i autonomaštvo, jer to Vaša izjava direktno implicira, a o Vašem šturom jalijaškom (da ne kažem pljačkaškom) bezobrazluku da ne govorimo.

Srdačno Vaš, sa željom da se uskoro vidimo,

dr. sc. Vedad Pašić, Tuzla

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista