Kako rasporediti 120 tisuća izbjeglica po članicama EU?

Danas dogovor
Kako rasporediti 120 tisuća izbjeglica po članicama EU?
hrt.hr hrt.hr

Ministri unutarnjih poslova zemalja Europske unije pokušat će danas postići dogovor o raspoređivanju 120 tisuća izbjeglica po članicama. Većina država želi konsenzus svih članica, ali to neće biti lako postići jer se više zemalja istočne i srednje Europe oštro protivi tom prijedlogu. Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska ne prihvaćaju prijedlog o obvezujućim kvotama, dok ga podupiru Berlin i Pariz, piše hrt.hr.

Mađarski parlament prihvatio je jučer zakon kojim se vladi odobrava korištenje vojske u izbjegličkoj krizi, uključujući i uporabu neubojitih sredstava poput gumenih metaka, suzavca i pirotehnike.

U govoru pred zastupnicima uoči glasovanja, mađarski premijer Viktor Orban istaknuo je da granicu sa Srbijom može štititi samo policija, ali da je za zaštitu granice s Hrvatskom i Slovenijom potrebna i vojska.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić zatražio je od Hrvatske da otvori granični prijelaz Bajakovo, zaprijetivši da će u suprotnom Beograd biti prisiljen tražiti međunarodnu zaštitu i uvesti protumjere. Beograd zahtijeva i hitnu reakciju Europske unije. Upozorava da štetu zbog takve odluke trpe i srpske i hrvatske tvrtke jer je ta ruta vezana i za trgovinu u cijeloj regiji. 

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista