Zaustavimo štakore i žohare: Potpisivanje peticije u Mostaru

Udruga građana Vrisak
Zaustavimo štakore i žohare: Potpisivanje peticije u Mostaru

Grad Mostar,  kao i sama Hercegovačko- neretvanska županija se već duže vremensko razdoblje suočava sa “najezdom štakora”, točnije,  nerealiziranom dezinsekcijom, dezinfekcijom i deratizacijom, preciznije DDD mjerama.  Upravo zbog trenutačne situacije odlučili smo vrištati za provođenjem DDD mjera kako u Mostaru, tako i na području HNŽ-a.

Prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ( “Službene novine Federacije BiH” broj 29/05) u kojem je definirano provođenje DDD mjera u članku 9. i članku 10. istog Zakona, propisane su mjere za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti, gdje je pod općim mjerama predviđeno vršenje obvezne preventivne deratizacije. Opće i posebne mjere provode se u skladu sa programima koje donosi federalni, tj. nadležni županijski ministar zdravstva odnosno resorna Ministarstva zdravstva na prijedlog stručnog tijela – Zavoda za javno zdravstvo svake županije, u ovom slučaju Zavoda za javno zdravstvo HNŽ što je Zavod za javno zdravstvo već učinio te 16.9.2015. godine Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne zaštite  HNŽ dostavio sve potrebne podatke  za provođenje DDD mjera prema njihovoj procjeni u iznosu od 16 000 KM.

Zadnja sustavna deratizacija je provedena 2008.  godine kada je Grad Mostar iz svog proračuna proveo DDD mjere u iznosu od 60 000 KM. Nakon toga, 2010.godine, planirana ciljana deratizacija ( riječna korita, kanalizacijska mreža Grada Mostara duga 91 km, javne površine), nije provedena zbog poništenog postupka na natječaju za izbor tvrtke koja bi je provodila.

Prema novom Pravilniku o načinu obavljanja obvezne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije ( “Službene novine Federacije BiH”, broj 81/14) – članak 12. , definirana je obveza provođenja DDD mjera koju su dužni dva puta godišnje ( kao jesenske i proljetne DDD mjere) vršiti nadležna županijska Ministarstva zdravstva, a u našoj županiji Ministarstvo zdravstva , rada i socijalne zaštite HNŽ,  kao i financirati troškove realizacije DDD mjera .

Grad Mostar za 2015.godinu osigurao je iznos  od 20 000 KM, ali za usluge vršenja DDD mjera u objektima i na površinama za koje sanitarna inspekcija utvrdi kako je potrebna hitna intervencija zaštite stanovništva o čemu se donosi rješenje, stoji u dopisu kojeg je Služba za inspekcijske poslove Grada Mostara uputila 23.06.2015. godine na ruke resornog ministra zdravstva, rada i socijalne zaštite gospodina Mladena Boškovića.

Iz Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite tvrde kako je za mjesec studeni planirana  provedba DDD mjera u iznosu od 16 000 KM na području županije. Ovim putem apeliramo na nadležno županijsko Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne zaštite da se u proračunu Vlade HNŽ osiguraju sredstva za preventivne sustavne DDD mjere,  a ne ciljane, budući da je samo Grad Mostar zadnje sustavne DDD mjere proveo 2008. iz vlastitog proračuna, te kako trenutačna situacija najezde glodara zahtijeva hitan i ozbiljan pristup rješavanju ovog problema.

Upravo zbog gore navedene situacije, Udruga građana Vrisak želi utjecati na svijest građana Mostara, ali i apelirati na evidentan problem u Mostaru, te poziva građanke i građane na potpisivanje peticije za  provedbu preventivnih sustavnih DDD mjera u Mostaru.  Potpisivanje peticije ( punoljetne osobe sa osobnim iskaznicama) počinje u ponedjeljak, 28. rujna i traje u razdoblju od tjedan dana. Potpisivanje će biti održano na lokacijama Španjolski trg, Fejićeva ulica te Rondo u vremenskom razdoblju od 11-13 te od 17-19 sati.

Monika Ćubela

 

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista