Reformska agenda je pozitivan korak za BiH

ZVIZDIĆ-WIGEMARK
Reformska agenda je pozitivan korak za BiH

Provedba reformske agende u Bosni i Hercegovini ocijenjena je pozitivnim korakom tijekom današnjeg sastanka predsjedatelja Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića i šefa Izaslanstva Europske unije i specijalnog predstavnika EU u BiH Larsa-Gunnera Wigemarka gdje je napravljena realizacija ključnih ciljeva u napretku BiH ka euroatlantskim integracijama, javlja Anadolu Agency (AA).

BiH, ukoliko nastavi dosadašnjim tempom, do naredne godine može podnijeti aplikaciju za članstvo u EU, kazao je Zvizdić dodajući kako očekuje da EU takvu aplikaciju i prihvati.

Zvizdić je šefa Izaslanstva EU u BiH upoznao i s najavama o referendumu koji je za 15.  studeni ove godine raspisala Narodna skupština Republike Srpske o pravosudnim institucijama i nametnutim odlukama visokih predstavnika u tom bh. entitetu.

"Još jednom sam iskazao zabrinutost zbog najavljenog referenduma u RS-u smatrajući ga procesom koji može vrlo negativno utjecati na optimistične procedure koje imamo u ovome trenutku, te protuustavnim. Još jednom pozivam one koji odlučuju o tome da se ne ulazi u te procese posebno jer postoje već otvorene procedure koje u dinamici mogu dovesti do zakonskih rješenja što će značiti poboljšanje pravosudnog sustava u zemlji", istaknuo je Zvizdić.

Wigemark je referendum u RS-u nazvao "distrakcijom", ističući kako je potrebno fokus prebaciti na druge važnije stvari i probleme.

"Kada govorimo o referendumu, riječ je o distrakciji, on odvlači pažnju od ključnih pitanja koja su socioekonomska. Fokusirajmo se na reformsku agendu koja se također bavi vladavinom prava. Nije način rješavanja problema u pravosudnom sustavu održavanje referenduma u jednom od entiteta", rekao je Wigemark.

On je podsjetio kako reformska agenda predstavlja jedinstvenu cjelinu mjera koje se ne mogu "raskomadati".

"Reformska agenda je jedinstvena cjelina i set mjera koji se ne može komadati kako tko želi. To nije švedski stol. Pitanja akciza i druga pitanja su ona koja zahtijevaju ozbiljan pristup. EU bilježi značajan napredak u dosta oblasti i mogu čestitati predsjedatelju Vijeća ministara BiH na dosadašnjim rezultatima, kao i njegovim entitetskim kolegama. Razgovarali smo i o reformi državne službe koja je jednako tako državno pitanje i ukazuje na ozbiljnost političkih stranaka. Cilj nam je spriječiti politiziranje problema", zaključio je šef Izaslanstva EU u BiH.

prvi.tv

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista