Zatražena pomoć za provedbu DDD mjera u HNŽ-u

Glodavci prijete
Zatražena pomoć za provedbu DDD mjera u HNŽ-u

Premijer HNŽ Nevenko Herceg uputio je Fondu za zaštitu okoliša FBiH molbu za žurnu financijsku pomoć radi provedbe postupka deratiziranja u svim općinama HNŽ-a.

Herceg se Fondu obratio zbog teškoga ekološkog problema u ovoj županiji, odnosno opasnosti od moguće zaraze i ugrožavanja sigurnosti pučanstva u svim općinama HNŽ-a nastalih uslijed višegodišnje neprovedbe ciljanoga deratiziranja, ali istodobno i stalnoga izvođenja radova koji su istjerali glodavce na površinu zemlje.

Herceg je zatražio financijsku pomoć, sukladno mogućnostima Fonda, radi saniranja nastaloga stanja koje je posebice teško na području Mostara gdje se izvodi najviše radova u vezi s izgradnjom kolektora i na čijim se ulicama, obalama rijeka, kao i u stambenim zgradama pojavljuje najviše glodavaca zbog čega je i sve veći broj pritužbi građana. Načelnici više općina obraćali su se Vladi HNŽ za pomoć radi financiranja projekata deratiziranja, ali zbog opterećenosti proračuna nije bilo moguće udovoljiti zahtjevima.

Podsjećamo, udruga građana Vrisak ukazala je na problem ne provođenja DDD mjera te povodom toga organizirala potpisivanje peticija. Iz udruge su kazali kako je do sada više od 2,5 tisuća građana ostavilo svoj potpis kojim od nadležnih traže provođenje mjera deratizacije, dezinfekcije i dezinsekcije na području HNŽ-a. 

Zadnja sustavna deratizacija je provedena 2008. godine kada je Grad Mostar iz svog proračuna za to izdvojio 60 000 KM. Nakon toga, 2010. godine, planirana je ciljana deratizacija (riječna korita, kanalizacijska mreža Grada Mostara duga 91 km, javne površine), a koja nije provedena zbog poništenog postupka na natječaju za izbor tvrtke koja bi je provodila. Iz Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNŽ-a su potvrdili kako je za mjesec studeni planirana provedba DDD mjera u iznosu od 16. 000 KM na području županije. Iz Udruge Vrisak su pozvali nadležno županijsko Ministarstvo da se u proračunu Vlade HNŽ-a osiguraju sredstava za preventivne sustavne DDD mjere, a ne ciljane.

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista