Katolici u BiH obilježavaju svetkovine Svi sveti i Dušni dan

Blagdani
Katolici u BiH obilježavaju svetkovine Svi sveti i Dušni dan

Katolici su jučer obilježili svetkovinu Svi sveti, a danas Dušni dan ili Spomen svih vjernih mrtvih.

Na Sve svete katolici slave sve svece. Običaji koji obilježavaju Dan Svih svetih je posjećivanje grobova obitelji i prijatelja koji više nisu s nama, polaganje cvijeća i paljenje svijeća na njihovim vječnim počivalištima.

Paljenje svijeća je odraz mišljenja da mi živi na taj način osiguravamo svjetlost i toplinu umrlima, ali i da je život na drugom svijetu odraz života na ovome i zbog toga treba umrlim dušama priskrbiti toplinu koju im daje svijeća te svjetlost kako bi duša pronašla svoj put u mraku. Paljenje svijeća je dio pogrebnih obreda u gotovo svim religijama, a u većini zemalja nosi se cvijeće na grobove, pale se svijeće i odlazi se na mise, prenosi Fena.

Za razliku od Svih svetih, Dušni dan nastao je inicijativom benediktinskog opata iz Krimija Sv. Odilona, i to 998. godine, a taj se dan zaslugom benediktinaca proširio i Vatikan ga je potvrdio 1311. godine.

Dušni dan se obilježava 2. studenoga, a osim u Rimokatoličkoj obilježava se i u Engleskoj Crkvi, kao i u mnogim evangeličkim crkvama. Uz ovaj blagdan, kao i za Dan Svih svetih, običaj je obilazak groblja i paljenje svijeća za pokojne.

Potpuni oprost uz Dušni dan

Uz spomen Svih vjernih mrtvih, Crkva omogućava po odredbi mjesnog Ordinarija postići potpuni oprost namijenjen za duše u čistilištu. Potpuni oprost namijenjen za duše pokojnika, može se dobiti u svim crkvama i na svim grobljima uz redovne uvjete: biti u milosti tj. ispovijeđen i pričešćen, te pohoditi crkvu ili groblje, izmoliti Očenaš, Vjerovanje i molitvu na nakanu Svetog Oca.

KTA / Monika Ćubela

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista