Danas slavimo Dan zaljubljenih - Valentinovo

LJUBAV
Danas slavimo Dan zaljubljenih - Valentinovo

Prema Wikipediji, sv. Valentin je u vrijeme pape Viktora I. bio prvi biskup grada Terni u Umbriji, stotinjak kilometara od Rima.

U doba svojeg biskupskog ređenja 197. godine, imao je Valentin svega 22 godine, a mučenički je umro u 63. godini te je pokopan na mjestu gdje je u IV. stoljeću podignuta crkva, da bi početkom 17. stoljeća sazidana katedrala a u Ternijskog katedrali se i danas čuva svečevo tijelo.

Blagdan sv. Valentina je od davnina obilježavan 14. veljače, a povezanost sv. Valentina uz pitanja ljubavi potječe iz legende o braku mlade kršćanske s rimskim legionarom, koji je iz ljubavi prema njoj također postao kršćaninom. Tijekom priprava za brak oboje su na smrt oboljeli, a svetac je njihov brak blagoslovio, dok su njih dvoje umirali u samrtnom zagrljaju na bračnoj postelji.

Prema priči koja se s engleskog govornog područja širila po svijetu - sv. Valentin bio živio u Rimu u doba kada je car Klaudije Gotski naredio je da se njegovi vojnici ne smiju ženiti ili zaručivati, jer je držao da se oženjeni ili zaručeni vojnici neće hrabro boriti u ratovima nego će radije gledati da sačuvaju život da bi ostali s obiteljima.

Svi svećenici odlučili su poštovati ovu carevu odluku pa nisu više htjeli vršiti sam obred vjenčanja. Ali, svećenik Valentin se oglušio na carevu odluku i počeo potajno održavati ceremonije vjenčanja svih mladih parova koji su to željeli, sve dok ga vlasti nisu ulovile i bacile u tamnicu.

Večer uoči rimskog proljetnog blagdana Luperkalija, 14. veljače, svećeniku Valentinu odrubili su glavu. Nedugo nakon smrti narod ga je proglasio svecem, a kada se u Rimu učvrstilo kršćanstvo, svećenstvo je odlučilo spojiti blagdan Luperkalija i smrt svetog Valentina u jedan.

Postoje još mnoge legende o ulozi sv.Valentina, a Valentinovo je vremenom postalo praznikom zaljubljenih i kao takvog ga obilježavaju svi koji se vole, a da često i ne znaju zašto se praznik ljubavi slavi baš 14.veljače.

Monika Ćubela

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista