Bešlić i Šahović potpisali proračun Mostara u iznosu od 57 milijuna maraka

MILIJUNI ZA NOVE PROJEKTE
Bešlić i Šahović potpisali proračun Mostara u iznosu od 57 milijuna maraka

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić i načelnik Odjela za financije i nekretnine Izet Šahović utvrdili su i potpisali proračun grada Mostara za 2016., koji će ove godine iznositi nešto više od 57 milijuna maraka, što je za šest milijuna maraka više nego prošle godine, piše Večernji list BiH.

Ovogodišnji su proračun, zahvaljujući izmjenama zakona, zajedno donijeli čelni čovjek grada i šef financija dok se ne riješi politička kriza nastala zbog neodržavanja izbora. Zbog toga su odahnuli, prije svega, zaposlenici koji očekuju plaće, ali i svi oni koji se vezuju uz gradske poslove i projekte.

Prema dokumentu, ukupni iznos je povećan s obzirom na višegodišnju razliku u visini naknade za potopljeno zemljište koje plaćaju dvije elektroprivredne kompanije. Gradu Mostaru je u sklopu ovoga dijela 6,6 milijuna maraka raspoređeno na temelju naknada od GSM licencija i transfera s drugih razina vlasti.

Sastavni dio proračuna za 2016. godinu su i namjenska sredstva zaostala iz prijašnjih godina čija je realizacija u tijeku ili se, pak, tek sada trebaju realizirati, a iznose skoro 18 milijuna maraka pa ukupni iznos, makar na papiru, mostarskog proračuna iznosi 75 milijuna. ?Kako je predviđeno, za bruto plaće korisnika proračuna zajedno s doprinosima izdvojit će se u ovoj godini 13,3 milijuna maraka. Tekući grantovi iznose 10,2 milijuna. ?Iz prijašnjih godina prenesena sredstva od cestarina su 2,5 milijuna maraka, za obnovu ratom devastiranih zgrada izdvojit će se više od pola milijuna maraka, kao i za Civilnu zaštitu i nabavu opreme, a za Vatrogasnu postrojbu za opremanje 178.000 maraka. ?Za kapitalne izdatke ide 18,9 milijuna maraka, a najvažnija su vezana uz nastavak rekonstrukcije gradskih prometnica.

Najveći pojedinačni iznos ići će za rekonstrukciju Ulice braće Fejića koja vodi prema povijesnoj gradskoj zoni i Starome mostu - 2,9 milijuna maraka. Slijedi dovršetak izgradnje mosta preko Neretve u produžetku Avenije, za što će se iz gradskog proračuna izdvojiti 2,01 milijun maraka. Slijede deseci projekata obnove prometnica, rješavanja problema odvoda oborinskih voda, kolektora, deponija... Za rekonstrukciju Ulice maršala Tita namijenjeno je 400.000 maraka, a za Kralja Tvrtka 290.000. U ovoj godini za radove u Glavnoj ulici ide 80.000, a za rješavanje kružnog toka kod Đačkog doma 100.000 maraka.

U 2016. za eksproprijaciju i radove u Ulici blajburških žrtava predviđeno je 325.000 maraka, dok će za nastavak radova na cesti Rodoč Ulog biti izdvojeno 111.000. Provest će se i eksproprijacija i započeti radovi na cesti u naselju Rudniku s 300.000 maraka, a 200 tisuća je namijenjeno za prometnicu od Vrha Avenije do V. osnovne škole. Najveći iznos predviđen je za rješavanje prometnog raskrižja kod Mljekare - 561 tisuća maraka kod novo izgrađenog stambenog kompleksa.

Partizansko groblje dobit će 30.000 KM, za nastavak izgradnje Trga Tihomira Mišića odobreno je 40 tisuća, za središnji spomenik hrvatskim braniteljima 100.000 te za konzerviranje i očuvanje Starog grada 360 tisuća maraka.

Za nastavak kultiviranja nekadašnjeg rudarskoga ugljenokopa Vihovići predviđeno je 246 tisuća maraka. Više kanalizacijskih i vodovodnih projekata također će se izvoditi od Vrela Radobolje, Ilića i Cima, a u gradskom proračunu za 2016. godinu predviđeno je 83,7 tisuća maraka, dok za rješavanje problema vodovoda u Ortiješu ide 55.000 KM.

Drugim grantom za vodovod u Kruševu, Ilićima, Cimu i Zahumu predviđene su 394 tisuće maraka, za HNK Mostar 100.000, Srpsku pravoslavnu crkvu 80.000, Deponiju 607.000, Miljkoviće 460.000 KM.

Večernji list

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista