Prof. dr. Dragan Škobić za treci.ba: "BiH nije svjesna kakvo bogatstvo posjeduje"

Svjetski dan voda
Prof. dr. Dragan Škobić za treci.ba: "BiH nije svjesna kakvo bogatstvo posjeduje"

„Voda i radna mjesta“ moto je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava svake godine 22. ožujka od 1993. godine.

Obilježavanjem ovog dana UN želi upozoriti na važnost zaštite vode jer jedno od šest ljudi na svijetu nema pitku vodu.

„Možemo reći da su razvijene zemlje kroz razne direktive postavile i provele značajne mjere za zaštitu vode. Međutim za zemlje u razvoju to nije slučaj“, rekao je za treci.ba prof. dr. Dragan Škobić, pročelnik studija Znanosti o okolišu na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru.

Bosna i Hercegovina jedna je od zemalja s najvećom količinom pitke vode po glavi stanovnika, a unatoč tome uvozi osam puta više vode nego što izvozi.

„Stanovništvo BiH uopće nije svjesno kakvo bogatstvo posjeduje. Uzmite samo za primjer mostarsku vodu koja je osvajala niz nagrada u kvaliteti pitke vode. Također, što je paradoks, trošimo velike novce kupujući vodu u bocama koja se ne može porediti ni kvalitetom ni okusom s našom vodom“, izjavio je Škobić.

Svaki pojedinac može dati doprinos u zaštiti voda ako samo malo promijeni svoje ustaljene navike.

„Mislim da je edukacija od najranije dobi glavni alat u zaštiti naših voda. Zašto to govorim? Ako smo svjesni bogatstva kojeg imamo i što nam sve priroda daje iz toga će proisteći i razne druge mjere na državnoj razini te također preko drugih udruga. Također, na temelju praćenja stanja voda mogu se odrediti različite mjere zaštite i načini korištenja voda, a posredno s tim i briga o okolišu dignuti na višu razinu. Jer ako nismo svjesni što imamo, onda to ne znamo cijeniti i koristiti“, istaknuo je profesor Škobić.

Anamarija Božinović / Ante Polić

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista