"Želim da smotre Sveučilišta pomognu maturantima u donošenju odluke"

prof. dr. sc. Vojo Višekruna
"Želim da smotre Sveučilišta pomognu maturantima u donošenju odluke"

Sveučilište u Mostaru, u suradnji s nadležnim županijskim ministarstvima, organizira smotru za buduće studente. Povodom toga razgovarali smo s prof. dr. sc. Vojom Višekrunom, pomoćnikom rektorice za nastavu i studente Sveučilišta u Mostaru.

Na koji način organizirate smotre Sveučilišta za učenike završnih razreda srednjih škola i zašto su one važne za njih?

U našoj dugogodišnjoj tradiciji, već 16 godina, organiziramo ove smotre Sveučilišta. Suosnivači Sveučilišta u Mostaru su pet županija i smotru kao takvu organiziramo u suradnji s županijskim ministarstvima obrazovanja županija Hercegbosanske, Srednjobosanske, Hercegovačko-neretvanske, Zapadnohercegovačke i Posavske. U ovoj suradnji planirano je da smotra Sveučilišta krene u Livnu 4. travnja, u Posušju 5. travnja, u Kiseljaku 6. travnja, u Orašju 7. travnja i na kraju redoslijeda uvijek dođe Mostar (on je planiran 14. travnja 2016. u 11.00 sati na Građevinskom fakultetu).

Smotre radimo da budućim studentima damo neke dodatne informacije o tome što se izvodi na našem Sveučilištu, koji studijski programi i koja zvanja se mogu steći, to su prediplomski i diplomski studij, naravno klasifikacije, kompetencije, o uvjetima vezanim za upis na pojedine fakultete. Smatramo da su to dodatne informacije maturantima, koji su u dilemi što odabrati za svoj budući poziv, kako bi lakše donijeli odluku što studirati. Na smotrama se predstavljaju naše članice, ustrojbene jedinice, fakulteti i to je sajamskog tipa gdje županije trebaju organizirati prisustvo svojih maturanata iz županije i na jednom mjestu se dobivaju informacije, pismene i usmene, sve što interesira svakog pojednca za pojedine studije na našem Sveučilištu.

Od ove akademske godine ima novost na Sveučilištu u Mostaru, a to je virtualna šetnja kroz Sveučilište, na koji način ona pomaže maturantima?

To je jedan korak više, uz to smo pripremili i jednu publikaciju „Vodič za buduće studente“, u kojem se nalaze sve informcije i može se pronaći na našem webu. S obzirom na nove tehnologije koje se koriste htjeli smo približiti našim studentima i maturantima što se svakodnevno događa na našem Sveučilištu. U protekloj akademskoj godini smo pripremili jednu virtualnu šetnju gdje će maturanti imati mogućnost prošetati virtualno kroz sve fakultete i na taj način će moći prikupitI više informacija.

Pokreću se i novi studijski programi na Sveučilištu u Mostaru, o kojim programima se radi?

Već duže vremensko razdobje se rade aktivnosti na novim studijskim programima, na proširenju ponude našeg Sveučilišta. Konkretno i u Vodiču za buduće studente stoje neke informacije o otvaranju studijskog programa elektrotehnike na Fakultetu strojarstva i računarstva, zatim kriminalistike na Pravnom fakultetu, komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu, stomatologije na Medicinskom fakultetu. Pravna pocedura je u završnoj fazi, a studijski programi su prošli potrebne elemente, sada se očekuje izvješće neutralnih recenzenata da bi Senat to usvojio, tek onda bi išli javno s upisnim kvotama i natječajima.

Na koji način organizirate smotru u Mostaru?

Mi se za smotre oslanjamo na ministrastva koja zajedno s nama ovo organiziraju i njima je u interesu da na smotre dođe što veći broj maturanata. Što se tiče Mostara, to je specifično, mi maturantima u školama šaljemo posebno pozivnice. Tiskamo plakate gdje buduće studente obavijestimo o smotri. Također šaljemo informacije svim srednjim školama u Stocu, Čapljini, Čitluku i Međugorju da se smotra održava kako bi imala svoj puni učinak.

Što želite poručiti budućim studentima?

Želim da budući studenti dođu na ove smotre i da posjete virtualnu smotru. Sve što vide želim da im pomogne u izboru njihovog budućeg zvanja jer je to ono „za cijeli život“.  Ako su u dilemi ili trilemi, želim da ovim smotrama pomognemo za donošenje njihove odluke.

treci.ba

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista