"Potreba za znanstvenim istraživanjem politike je nužna"

doc. dr. sc. Gordana Iličić
"Potreba za znanstvenim istraživanjem politike je nužna"

Gordana Iličić docentica je na kolegijima Uvod u političke sustave, Komparativna politika, Komparativni politički sustavi i Modeli demokracije u podijeljenim društvima te pročelnica studija politologije Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Razgovarali smo o studiju politologije, studentima te razvoju i važnosti samoga studija.

Od svog pokretanja studij politologije privlačio je i još uvijek privlači veliki broj studenata, zašto je to tako?

Smatram da je ključni  resurs studija politologije, a isto tako i Filozofskog fakulteta kojega je dio, kao i cijelog Sveučilišta u Mostaru, konstantna težnja za izvrsnošću, koju prati vrijedni rad i golemi napor koji daju profesori, asistenti i suradnici. Unatoč početničkim tegobama koje su uključivale posebice kadrovsko kompletiranje, studij politologije danas je stasao u prepoznatljivog kreatora u svojoj nastavnoj, javnoj i istraživačkoj djelatnosti, a neizostavno je spomenuti da su se njegovim osnivanjem stvorili začeci političke znanosti na Sveučilištu u Mostaru, jedinom javnom sveučilištu u Bosni i Hercegovini kojemu je službeni jezik hrvatski.

Potreba za znanstvenim istraživanjem politike nužna je, a posebice u kontekstu podijeljenog bosanskohercegovačkog društva u kojemu su stjecanja spoznaja o državi, politici, društvu i medijima prilično specifična.

Kako je studij ustrojen i koje kompetencije omogućuje  svojim studentima?

Studij politologije ustrojen je kao jednopredmetni, preddiplomski i diplomski studij. Preddiplomski studij, koji traje šest semestara, omogućuje studentima stjecanje osnovnih stručnih kompetencija što im se omogućuje kroz usvajanje znanja obuhvaćenih svim granama društvenog polja politologije, političke teorije i povijesti politike, politike Europske unije, komparativne politike, međunarodnih odnosa i nacionalne sigurnosti te javnih politika i javnog upravljanja, kao i drugih srodnih disciplina.

Jednopredmetni diplomski studij politologije traje četiri semestra i izvodi se u dva smjera: Međunarodna politika i diplomacija i Unutarnja politika, lokalna samouprava i javna uprava. Završetkom diplomskog studija studenti su osposobljeni za definiranje, tumačenje i interpretiranje složenijih politoloških pojmova, političkih procesa i slično. 

U razvoju akademske institucionalizacije studija politologije, veliki doprinos razvoju studija, dala su imena hrvatske i bosanskohercegovačke politologije, možete li izdvojiti neka od njih?

Da, svakako smo zahvalni velikom doprinosu u razvoju studija politologije uglednim profesorima iz Zagreba Radovanu Vukadinoviću, Zdravku Tomcu, Branku Caratanu, Lidiji Čehulić-Vukadinović, Zdravku Petaku, Marku Beškeru, Tihomiru Žiljaku i dr., kao i kolegama iz Sarajeva, posebice Mirku Pejanoviću i Nerzuku Ćurku.  Pri tome moram spomenuti  i profesore iz drugih društvenih i humanističkih disciplina, poput  Miroslava Tuđmana, Vlade Puljiza, Marka Sapunara, Asima Pece, Ivice Lučića i dr. Ali, neizostavno moram naglasiti da je najveći teret u procesu akademske institucionalizacije ipak bio na domaćem kadru sa Sveučilišta u Mostaru.

Očekujete li još uvijek veliki interes za upis na studij politologije?

Svakako, očekujem i vjerujem da će tako ostati i u budućnosti. Sve one koji završavaju srednjoškolsko obrazovanje i promišljaju o tome koji bi studij upisali, toplo preporučam studij politologije. Nastavno osoblje i starije kolege studenti, koji svojom kreativnošću i aktivnostima plijene pažnju šire društvene zajednice a ne samo Sveučilišta, mogu poslužiti kao obrazac za ispravnu odluku i pozivnica za dobrodošlicu.

treci.ba

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista