"Engleski je jezik iznimno važan u našem društvu"

doc. dr. sc. Ivana Grbavac
"Engleski je jezik iznimno važan u našem društvu"

Doc. dr. sc. Ivana Grbavac pročelnica je studija engleskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Doktorirala je na Sveučilištu u Zagrebu opću lingvistiku.  Predaje Semantiku, Uvod u istraživanja jezičnoga krajobraza, Konceptualnu metaforu i Poslovni engleski. Razgovarali smo o važnosti engleskog jezika u današnjem društvu, studentima i specifičnostima studija anglistike.

Koje su glavne karakteristike, odnosno što biste izdvojili kao prednosti studija engleskoga jezika i književnosti?

Studij engleskog jezika i književnosti osnovan je prije dvadeset i jednu godinu, 1995. Riječ je o dobro organiziranom i etabliranom studiju  na kojem većinu izvođača nastave čini iskusni domaći kadar. Na odjelu imamo čak 6 domaćih doktora znanosti. Također imamo i  dva izvorna govornika engleskoga jezika. Riječ je o studiju na kojem se paralelno izučava engleska lingvistika, engleska književnost te kultura i civilizacija anglofonih zemalja. Studij engleskog jezika i književnosti jedan je od najvećih studija Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Zašto bi neki srednjoškolac želio upisati studij anglistike?

Studij anglistike konkurentan je svugdje u svijetu. Engleski je jezik nužan preduvjet svih globalizacijskih procesa, pa je tako iznimno važan i u našem društvu. Sve je veći broj mladih ljudi koji žele studirati engleski jezik i književnost. Iz godine u godinu imamo sve veći broj studenata koji se prijavljuju na prijamni ispit. Riječ je o studentima iz cijele BiH te iz Republike Hrvatske. Ti studenti žele biti dio modernih trendova u svijetu. Mogućnosti zapošljavanja su brojne. Studij anglistike pruža široko humanističko obrazovanje: primjerice izučavaju se temeljne lingvističke discipline, američka i engleska književnost, metodika nastave engleskoga jezika, kultura i civilizacija Velike Britanije, itd. Sve su to specifičnosti ovoga studija koji  svojom širinom privlači sve one koji vole engleski jezik i koji u njegovom izučavanju vide svoju perspektivu.

Kako je studij ustrojen i gdje se sve mogu zaposliti diplomirani studenti anglistike?

Studij engleskog jezika i književnosti može se studirati jednopredmetno ili dvopredmetno, tj. u kombinaciji s još jednim studijem s Filozofskoga fakulteta. Preddiplomski studij traje šest semestara.  Prvostupnici engleskog jezika i književnosti mogu dalje nastaviti diplomski studij anglistike ili početi raditi npr. u izdavaštvu i knjižarstvu, u medijima, državnoj upravi, u javnim i privatnim ustanovama kulture, politike i kulturnog posredovanja, na poslovima propagande, marketinga, public relations te raznih slobodnih profesija. Diplomski studij traje još četiri semestra. Magistri engleskog jezika i književnosti mogu samostalno izvoditi nastavu ili nastaviti doktorski studij. Mogu se zaposliti u obrazovanju, predškolskom, osnovnom i srednjoškolskom, kao asistenti na fakultetima, u znanosti, u medijima, agencijama, tvrtkama, državnim institucijama, itd.

Mislite li da će i ove godine vladati veliki interes za studij engleskoga jezika i književnosti?

U to sam uvjerena. Interes za studij engleskoga jezika se ne smanjuje. Svim srednjoškolcima koji imaju humanističke afinitete i sklonost ka engleskom jeziku i književnosti preporučila bih da upišu ovaj studij, koji nije lak, ali je vrlo moderan i privlačan s više aspekata.

treci.ba

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista