Dodik i Lagumdžija su davitelji socijaldemokracije u BiH

dr. sc. Mile Lasić
Dodik i Lagumdžija su davitelji socijaldemokracije u BiH
Profesor Mile Lasić u intervjuu za Radio Slobodna Europa objasnio je zašto je propala ideja socijaldemokracije u BiH.
 
- Prvo je Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), na čelu s drugom Miloradom Dodikom, zabasao u nacionalističke vode, iz koje više ne umije izaći, i time je zadavio ideju socijaldemokracije, bolje reći, odveo svoju stranku na stranputicu, kazao je Lasić.
 
Osvrnuo se i na Lagumdžiju.
 
- Potom se drug Zlatko Lagumdžija lažno predstavljao multietničarom i bh. socijaldemokratom od formata, a istovremeno je od Socijaldemokratske partije (SDP) napravio bošnjakocentričnu stranku, i više od toga, monopolizirajući i lažno se predstavljajući i socijaldemokratom i demokratom. Na kraju ostaje tužan rezultat, a to je da mi zapravo više nemamo, izuzev u par marginalnih skupina, elemente socijaldemokracije. Ideja socijaldemokracije je ponižena, a njezini formalni protagonisti tipa Dodik i Lagumdžija ući će u povijest kao davitelji socijaldemokracije, i Lagumdžija k tomu i kao davitelj ideje alternative u Bosni i Hercegovini, tvrdi Lasić.
 
Smatra kako je većina SDP-ovih glasova prešla Demokratskoj fronti - Željko Komšić, kako se ona “krasno po socijaldemokratski zove”.
 
- Moje sumnje su da će isti oni ljudi, koji su bili lakovjerni prije četiri godine upuštajući se u avanturu na čelu sa Zlatkom Lagumdžijom, doživjeti uskoro slična razočarenja i s ovim novim liderom, koji je zapravo čovjek malog kapaciteta, a velike ambicije, zaključuje profesor.
 
Izjavio je kako u Federaciji postoji ideja socijaldemokracije, odnosno “kao sjećanje na ideju socijaldemokracije – u malim i marginalnim strankama, ali, kao ideja ili alternativa ne postoji.
 
- I utoliko je naša tragedija veća. Za cijelu zemlju, poručio je.
 
Smatra da je u RS-u uništena potpuno, za što okrivljuje Dodika.
Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista