Porezna blokirala račune bolnica, životi tisuće pacijenata ugroženi

mostar
Porezna blokirala račune bolnica, životi tisuće pacijenata ugroženi

Porezna uprava Federacije BiH blokirala je račune SKB Mostar i RMC Dr. Safet Mujić, objavio je Večernji list navodeći kako je upitno daljnje funkcioniranje ovih ustanova, kao i pružanje zdravstvenih usluga pacijentima.

Kako je ranije potvrdio ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice dr. Ante Kvesić, dugovi bolnice kojoj je na čelu su 107 milijuna maraka, od čega je 35 milijuna prema dobavljačima, desetak milijuna za komunalije te 30 milijuna na poreze.

Napomenuo je kako u upravi ove bolnice imaju ''jednostavan način rješenja spomenutog problema, a to je smanjenje usluga za 40 posto te otpuštanje 300 do 400 ljudi''. Kako je rekao, SKB-u Mostar mjesečno nedostaje milijun i pol KM.

Istodobno, svi pacijenti iz Hercegovine kojima je potrebna hitna operacija srca na zahvat trenutačno moraju ići u bolnicu u Zenici.

U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar su uslijed udara groma prije nekoliko dana isključena oba uređaja srce-pluća. Riječ je o uređajima koji za vrijeme operativnih zahvata preuzimaju funkciju pluća i srca i bez kojih je nemoguće izvoditi ove vrste liječničkih zahvata, a zbog blokade Porezne uprave FBiH ne mogu biti popravljeni.

Ravnatelj SKB-a dr. Ante Kvesić kazao kako je ova ustanova u apsurdnoj situaciji , odnosno da netko drugi odlučuje što je bolnici potrebno, a što ne.

"Sad smo u poziciji da šefica računovodstva SKB-a Mostar prije nego što ode u banku platiti neki račun, mora otići u Poreznu upravu FBiH kako bi joj službenici koji tamo rade kazali što možemo, a što ne možemo platiti", kazao je Kvesić.

Dodao je kako je bolnica posudila novac za popravku spomenutih uređaja, ali , navodi Kvesić, u Poreznoj upravi, misle kako to nije prioritet za plaćanje.

"Kao ravnatelj bolnice i kao liječnik ne mogu dopustiti da netko donosi odluke o prioritetima bolnice. Ako netko želi zabraniti ljudima da se liječe, neka se potpiše imenom i prezimenom, a ne da ja budem odgovoran što netko ne može dobiti liječničku uslugu koju treba", poručio je Kvesić.

Njegovo mišljenje dijeli i ravnatelj bolnice RMC ' Safet Mujić' Zlatko Guzina koji se nalazi u istoj situaciji.

"Na ovaj način službenici Porezne uprave odlučuju što je nama važno", smatra dr. Guzin, dodavši kako je ovakva vrsta blokade dovela u pitanje funkcioniranja bolnice.

Ako se ne dođe do razumijevanja, doći će do zatvaranja bolnica jer nećemo moći nabaviti lijekove ni ostalu potrebnu opremu, kazao je dr. Guzin za Večernji list BiH. 

Monika Ćubela

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista