Cijena nafte pada peti tjedan zaredom

ZA ČETIRI POSTO
Cijena nafte pada peti tjedan zaredom

Na svjetskim su tržištima cijene nafte pale i prošloga tjedna, već petoga zaredom, te zaronile na najniže razine u 10 mjeseci jer OPEC-ovo smanjenje proizvodnje nije značajnije umanjilo neravnotežu između ponude i potražnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna pala 3,9 posto, na 45,54 dolara. I na američkom je tržištu barel pojeftinio 3,9 posto,na 43,01 dolar.

Pad cijena nafte pet tjedana zaredom nije zabilježen od kolovoza 2015. godine, a posljedica je zabrinutosti ulagača zbog rasta proizvodnje, prenosi Hina.

Pritom su polovicom tjedna cijene crnog zlata zaronile na najniže razine od kolovoza prošle godine. Ipak, do kraja tjedna uspjele su ublažiti tjedne gubitke.

Od početka godine cijene su nafte pale oko 20 posto pa im prijeti najveći pad u prvom polugodištu u posljednjih 20 godina. I to, unatoč dogovoru OPEC-a i skupine neovisnih proizvođača, uključujući Rusiju, da do kraja ožujka iduće godine drže smanjenu proizvodnju za 1,8 milijuna barela dnevno.

No, dok većina članica OPEC-a smanjuje proizvodnju, u SAD-u proizvodnja raste, kao i u Libiji te Nigeriji koje su članice OPEC-a, ali su izuzete iz sporazuma o smanjenju proizvodnje.

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista