Mladi Mostarci protiv nacionalizma i za jedan obrazovni sustav

Nacionalizam preko mladih
Mladi Mostarci protiv nacionalizma i za jedan obrazovni sustav

Mostar - mnogi će reći - grad slučaj. Grad bez demokratskih izbora još od 2008. godine. Gradonačelnik u tehničkom mandatu. Kočnica - mladi kažu - nedostatak političke volje i dogovora. Za N1 govore neki od njih - s onu stranu podjela i nacionalizma.

Jedan od njih - apsolvent, aktivist i član Centra za kritičko mišljenje - Marko Vrljić, kaže - treba graditi zajednički obrazovni sustav.

"Dosta tih stajališta dolazi od kuće. Ja sam osobno čovjek koji je spreman otići na razna mjesta, čuti druge ljude, poslušati svaku stranu i tako izgraditi stav - stav temeljen na znanjima. Vidim kod mladih ljudi pasivnost, smatraju da je ovo stanje nepopravljivo i da kao takvo treba da se nastavi ", izjavio je Vrljić.

Mlade Mostarke i Mostarce, željne druženja bez obzira na sve - povezuje i Mostarki teatar mladih. Član dramske družine ovog teatra je i Ali Aksoy. Nije rođen u Mostaru, ali od svoje treće godine je tu. Ovaj grad postao je također njegov. Rođen u Turskoj, u Mostaru danas studira turski jezik i književnost.

"Istina je stvarno da jaki pojedinci mogu pokrenuti svoje grupe. To nam treba. Trebaju nam pojedinci koji će osvijestiti svoje grupe, da se stvara duh osviještenosti u kolektivima ", naglašava Ali.

Zajedničko obrazovanje koči, kažu, nacionalizam. Ovaj grad na Neretvi je poznat po još jednom fenomenu: Dvije škole pod jednim krovom na Španjolskom trgu. Škola u kojoj mladi pohađaju odvojene nastavne planove i programe - po nacionalnom ključu. U zgradi Gimnazije Mostar i Koledž je Ujedinjenog svijeta. Primjer kakvo bi obrazovanje moglo biti.

"Mislim da je najveći problem u Mostaru taj što se različitost gleda kao mana, umjesto da se gleda kao bogatstvo iz koje možemo učiti o različitim religijama i kulturama", pojasnila je Ivana Filipovoć, studentica Koledža Ujedinjenog svijeta.

Među mladim ljudima, suprotstavljenim podjelama je Mustafa Stupac, mladi mostarski aktivista, fotograf, ljubitelj teatra. Mnoštvo je nedostataka, kaže, u današnjem Mostaru koji koče napredak. A što je zapravo za njega glavni nedostatak?

"Glavni nedostatak ovoga grada je nedostatak lokalne vlasti jer ovdje može raditi što god tko hoće i kad god tko hoće, i to je definitivno broj jedan od problema u gradu Mostaru ", naglasio je Stupac.

Mostar s mladim borcima za mir i bolje društvo nije grad slučaj. No, može li biti i grad budućnosti, još je neizvjesno - s obzirom na sve masovniji odlazak mlade populacije, kako iz ovoga grada, tako i iz Bosne i Hercegovine.
 

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista