U Turskoj pronađen predbračni ugovor star 4000 godina

arheologija
U Turskoj pronađen predbračni ugovor star 4000 godina

Turski arheolozi su pronašli glinenu ploču na kojoj je uklesan predbračni ugovor. Ploča se nalazila u provinciji Kayseri i napisana je klinastim pismom na staroasirskom narječju.

Ono što je posebno zanimljivo kod ovog pronalaska jest to što je na njemu prvi put spomenuta neplodnost. I u današnjem vremenu problem neplodnosti se pokušava riješiti na razne načine. Mnogi parovi pokušavaju dobiti dijete uz pomoć medicinski potpomognute oplodnje, a u nekim državama zakon im dopušta da pronađu ženu koja će im roditi dijete.

Ploča je nastala za vrijeme Asirskog carstva u 25. stoljeću prije Krista. U njemu se razvila jedna od najranijih civilizacija u ljudskoj povijesti. U Mezopotamiji su nastajali veliki gadovi, ljudi s stvarali vlade i učili pisati. Klinasto pismo su prvi donijeli asirski trgovci, prenosi geek.hr.

Na području Kultepea 1925. arheolozi su pronašli 1000 ploča koje su bile napisane klinastim pismom. Ploče su se čuvale u drvenim škrinjama, košarama ili vrećama. One su dokaz kako je ta civilizacija imala uređen društveni sustav. Naselje je vjerojatno nestalo zbog  požara. Mezopotamiju mnogi učenjaci nazivaju “mjestom gdje je počela povijest”.
Ova glinena ploča je izložena u Arheološkom muzeju u Istanbulu kao najraniji dokument u kojem se spominje neplodnost. Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Gynecological Endocrynology.

 

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista