Avatari pomažu liječiti shizofreniju

neobična terapija
Avatari pomažu liječiti shizofreniju

U ranim fazama ispitivanja je obećavajuće rezultate polučilo suočavanje pacijenta s računalnim avatarom koji treba predstavljati glasove koje osoba čuje u glavi. U pitanju je nada u neke nove dimenzije postojećih tehnika liječenja.

Znanstvenici koji su bili na čelu provođenja ispitivanja usporedili su terapiju avatarima sa savjetovanjima u kojima se inače pruža potpora pacijentima i potvrdili su kako su nakon 12 tjedana avatari bili učinkovitiji u smanjivanju slušnih halucinacija, tj. glasova u glavi.

Potrebna su dodatna ispitivanja tog pristupa liječenju u nekim drugim okolnostima pa zasad takva vrsta liječenja još uvijek nije na raspolaganju. Ipak, ukoliko se naredna ispitivanja pokažu kao uspješna, stručnjaci tvrde kako bi terapija avatarima mogla drastično izmijeniti pristup milijunima pacijenata koji širom svijeta pate od psihoza, prenosi Geek.hr.

Shizofrenija je inače psihijatrijski poremećaj koji pogađa svaku stotu osobu u svijetu. Njezini najučestaliji simptomi uključuju umišljanje i slušne halucinacije. Ti glasovi koji se javljaju u halucinacijama u pravilu vrijeđaju, prijete i muče izazivajući dodatnu rastrojenost i tjeskobu kod bolesnika. Liječenje lijekovima može smanjiti simptome kod većine pacijenata, no ipak svaki četvrti i dalje pati od halucinacija.

Istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Lancet Psychiatry je obuhvatilo 150 pacijenata u Velikoj Britaniji koji su patili od shizofrenije oko 20 godina te su imali uznemirujuće i stalne slušne halucinacije više od godinu dana. Od ukupnog broja njih 75 je bilo na liječenju avatarima, a 75 ih je primalo potporu u obliku savjetovanja. Svi su ispitanici nastavili uzimati propisanu terapiju lijekovima tijekom čitavog ispitivanja.

Terapija avatarima se odvijala u trajanju od po 50 minuta jednom u tjednu i tako tijekom šest tjedana. Prije samog početka liječenja su pacijenti u suradnji s terapeutima izradili avatara, tj. računalnu simulaciju glasa kojeg su najviše htjeli utišati. Prilikom izrade avatara se također uzelo u obzir i ono što je glas govorio, kako je pritom zvučao i kako bi mogao izgledati.

Tom Craig, profesor i jedan od onih koji je vodio istraživanje u britanskoj bolnici Maudsley i institutu za psihijatriju, psihologiju i neuroznanosti  King’s College London rekao je da rezultati daju „prve dokaze kako terapija avatarima brzo popravlja problem slušnih halucinacija. Čini se kako poboljšanja traju i do šest mjeseci za te pacijente. No potrebno je dodatno ispitivanje da bi se utvrdio najbolji put u liječenju i kako bi se pokazala učinkovitost liječenja u drugim okolnostima“, zaključio je Craig.

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista