Hodanje po vodi je moguće

fizika
Hodanje po vodi je moguće

Kako je to uopće moguće, pitate se? To čak ni nije ništa novo. Voda i kukuruzni škrob su dobitna kombinacija.

Naime, čestice kukuruznog škroba imaju neobično svojstvo da se u vodi zbiju u jako čvrstu površinu kad se na njih počne vršiti nagli pritisak.

“Pokušajte udariti šakom u ovakvu otopinu i vjerojatno ćete slomiti zglob”, upozorio je Scott Waitukaitis, inače fizičar na Sveučilištu Chicago, koji je naumio istražiti znanstvenu pozadinu popularnih videa postavljenih na YouTubeu.

Eksperimenti su već prije bili pokazali da se voda u kojoj je otopljena podjednaka količina škroba ne ponaša baš kao drugi fluidi. Ukoliko uronite u nju polako ruku, ona će kliznuti bez prevelikog otpora, no ako pljesnete dlanom po istoj površini, on će se naglo zaustaviti, prenosi geek.hr.

Kako bi razotkrili koje su sile ovdje na djelu, znanstvenici su udarili u tu mješavinu metalnim stupom i zatim analizirali posljedice. Rendgenske snimke te neprozirne tekućine dokazale su kako se materijal kreće ispod površine.

Simulacije koje su bile utemeljene na ovim podacima razotkrile su da nagli udarac naprosto istiskuje vodu iz prostora između čestica. U tom trenu na scenu stupa trenje između čestica, one se onda i počinju ponašati poput krutine.

„Bio sam prilično iznenađen rezultatima“, priznao je Daniel Bonn, fizičar na Sveučilištu u Amsterdamu, koji je naslutio sličan mehanizam prilikom istraživanja ponašanja metaka ispaljenih u otopinu škroba.

Takvo zanimljivo ponašanje škroba vjerojatno bi se moglo iskoristit u stvaranju tekućih pancirki, primjerice od otopina snažnog materijala kevlara.

Premda su znanstvenici desetljećima proučavali ovu neobičnu pojavu, dosad nitko nije uspio objasniti zašto se otopina škroba stvrdne pri udarcu dok se živi pijesak i kečap razrjeđuju iako su sve te tvari sastavljene od čestica otopljenih u tekućinama.

Na videosnimci možete vidjeti kako noge šetača (i skakača) po vodi ne uspijevaju prodrijeti kroz mješavinu vode i škroba, jer se čestice zbijaju i stvrdnjavaju kao snijeg kad ga skuplja ralica.

 

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista