Ne bi bilo dobro da unutar vlasti u Federaciji bude DF Željka Komšića

dr. sc. Mile Lasić
Ne bi bilo dobro da unutar vlasti u Federaciji bude DF Željka Komšića
Unutar entiteta i u državi neophodno je imati partnere u vlasti sa snažnom dvotrećinskom većinom i većinskim legitimitetom u narodu, smatra Mile Lasić, sveučilišni profesor iz Mostara i politički analitičar, osvrćući se na utvrđene rezultate općih izbora u BiH u izjavi za Nezavisne novine.
 
Lasić uvjerava da bi za zemlju bilo dobro oformiti snažnu koaliciju, sastavljenu od političkih stranaka s najvećim izbornim legitimitetom, ali da je neophodno stvoriti pretpostavke za takvo što.
 
- U FBiH se nikako ne bi smjele zaobići SDA i HDZ BiH, ali je i nužno ovom partnerstvu pridodati one s kojima će doći do dvije trećine. I to je prvi problem. Bi li SBB mogao resetirati odnose sa SDA ili će pokušati napraviti kontrakoaliciju s DF-om, a bez SDA? Poželjno bi bilo da se stvori dvotrećinska većina stranaka desnog centra, smatra profesor Lasić.
 
Kako kaže, priželjkuje da vlast u BiH formiraju SDA, HDZ BiH i SBB iz Federacije, koji bi s koalicijom SNSD - DNS - SP na državnoj razini imali komotnu većinu od 24 mandata.
 
- Ne bi bilo dobro da unutar vlasti u Federaciji bude DF Željka Komšića, najprije jer je to stranka prebjega, koja nije spremna ni za kakve ozbiljne promjene. Apeliram da se formiraju koalicije razuma, naglašava Lasić.
 
Prema njegovim riječima, vlast koju dobijemo morat će znati naći odgovore na četiri ključne reforme i europske obveze: ustavne promjene u BiH, provođenje presude "Sejdić - Finci", uspostavu sustava koordinacije te izradu novog izbornog zakona.
Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista