Maturantima ćemo studije predstaviti putem društvenih mreža, aplikacije za mobitele i virtualnom šetnjom

prof. dr. sc. Vesna Kazazić
Maturantima ćemo studije predstaviti putem društvenih mreža, aplikacije za mobitele i virtualnom šetnjom

Što upisati? Hoću li uspjeti? Gdje se upisati?– samo su neka od pitanja koja postavljaju maturanti ovih dana razmišljajući o upisima na fakultete. Veliki dio maturanata je već odlučio, ali veći dio njih još je u dvojbi. Pomoćnica rektora za nastavu studente i pravna pitanja Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Vesna Kazazić u intervjuu za Večernji list govori na osnovu čega budući studenti trebaju donijeti odluku na koji studij se upisati. A o kvaliteti nastave Senat Sveučilišta u Mostaru je prije nekoliko dana održao i prvu tematsku sjednicu.

Što je osnovna poruka te tematske sjednice Senata?

Prije svega da moramo unaprjeđivati nastavni proces koji će omogućiti obrazovanje visokoprofesionalnih stručnjaka s prepoznatljivim akademskim profilima koji trebaju tržištu rada kako u regiji  tako i u europskom okruženju, te podizati kvalitetu studija kroz sva tri ciklusa  formalnog, ali i neformalnog obrazovanja, vodeći računa o stalnom unapređivanju i verifikaciji ishoda učenja.

Koje ste konkretne zaključke donijeli što se tiče studenata?

Prije svega studenti bi trebali biti u središtu nastavnog procesa. Zatim jačanje i poticanje novih oblika učenja i prijenosa znanja, prije svega E-učenja koje treba postati sastavni i integralni dio procesa sveučilišnog obrazovanja. Uspostavljanje programa cjeloživotnog učenja. Stjecanje stručnih kompetencija kroz realizaciju stručne prakse. Omogućavanje stjecanja i vrednovanja kompetencija koje nisu definirane nastavnim planom i programom, a studenti ih žele imati radi bolje konkurentnosti na tržištu rada te osnivanje na razini Sveučilišta savjetovališta za studente kao i karijernog savjetovališta - tijela podrške sadašnjim i budućim studentima.

Na koji način će se Sveučilište ove godine predstaviti maturantima – budućim studentima, tj. kako će biti organizirane smotre?

Mi smo ove godine, pored klasičnih smotri koje ćemo održati u Hercegbosanskoj, Zapadno-hercegovačkoj, Županiji Središnja Bosna, Posavskoj i Hercegovačko-neretvanskoj županiji, odlučili prilagoditi se više modernom načinu komuniciranja mladih ljudi. Kampanja će se, u najznačajnijoj mjeri, implementirati preko društvenih mreža jer su one najčešće korišteni oblik komunikacije. Za ovu kampanju ćemo koristiti trenutno najpopularnije društvene mreže koje se po svojim različitim sadržajima i mogućnostima nadopunjuju i šalju poruke ciljanim skupinama, a to su: facebook, instagram i twitter. Sav sadržaj ponudili smo im putem aplikacije za mobitel i virtualne smotre.

Što je sadržaj spomenutih virtualnih smotri?

Potencijalni studenti će trebati samo instalirati tu aplikaciju na mobitel ili računalo i na klik ili dodir udaljenosti, doći će su od svih informacija o Sveučilištu u Mostaru koje ih zanimaju. Kao nadopunu informacijama, ulazeći u virtualnu smotru - prikaz Sveučilišta u Mostaru www.sum.bamoći će virtualno kročiti učionicama, vježbaonicama i drugim našim popratnim prostorima koji su opremljeni kako bi njihovo buduće studiranje bilo što zanimljivije, korisnije i učinkovitije. Osim toga tiskan je i klasični vodič za brucoše u kojemu se mogu naći podaci o svim studijskim programima na deset fakulteta i jednoj Akademiji.

Zašto bi se maturant iz Hercegovine, Bosne, Posavine, Slavonije ili Dalmacije odlučio upravo za Sveučilište u Mostaru?

Zato što Sveučilište u Mostaru ima rješenje o institucionalnoj akreditaciji i upisano je u Državni registar akreditiranih visokoškolskih ustanova u Bosni i Hercegovini. Ima pozitivno izvješće o reakreditaciji Sveučilišta od strane Agencije za znanost i visoko obrazovanje Republike Hrvatske, a koju je provelo 17 međunarodnih stručnjaka  iz sedam zemalja. Ima dugu tradiciju. Nudi brojne i raznovrsne studijske programe na sva tri ciklusa obrazovanja. Ima visoku razinu stručnih kompetencija nastavnika. Nudi znanje i uvesti će studente u svijet znanosti i omogućiti im da steknu potrebne vještine. Osigurava studentsku mobilnost u brojne zemlje.

Što kao profesorica možete preporučiti maturantima - na osnovu kojih kriterija bi se trebali odlučiti koji studij upisati?

Moraju se profesionalno usmjeriti i kvalitetno informirati o svemu što ih očekuje tijekom studija, kako bi se u startu postavila realna očekivanja i povećalo njihovo zadovoljstvo. A kriteriji su: vlastiti afinitet, kvalitet, tržište rada, troškovi studija. Zato treba pogledati web stranice fakulteta i informirati se o studijskim programima, predmetima, ispitnoj literaturi, pročitati forume studenata, te porazgovarati s bivšim studentima. I ostati vjeran sebi i svojim željama. Ova odluka koliko god bila teška bit će njihova i morat će preuzeti odgovornost za nju.

Hoće li iduće akademske godine biti pokrenuti novi studiji na nekoj od sastavnica SUM-a i što je sa studijima koji bi se mogli izvoditi na engleskom jeziku?

Prema mojim informacijama neke ustrojbene jedinice su pokrenule procedure predviđene Pravilnikom o postupku donošenja i evaluacije studijskih programa na Sveučilištu u Mostaru i planiraju otvaranje novih studija, a na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru rade na stvaranju uvjeta za uvođenje studija na engleskom jeziku.

Kakvi su podatci iz domaćih i inozemnih akreditacija koje su provodile agencije kada je riječ o kvaliteti nastave, praktičnoj nastavi i istraživačkim projektima?

Agencije iz BiH i Hrvatske dali su niz korisnih preporuka koje su na liniji unapređenje kvalitete nastave, intenziviranja znanstvenog i stručnog usavršavanja akademskog osoblja, definiranja strateških ciljeva u oblasti znanstvenih istraživanja, veće uključenosti nastavnika u istraživanje, poticanja akademskog osoblja na objavu radova u časopisima indeksiranim u bazama podataka, intenziviranje praktične nastave i dr. Mi smo sve preporuke uključili i u naše zaključke i iste ćemo provesti.

Što kažu podaci kakva je mobilnost studenata i koliko studenti SUM-a koriste ove razmjene?

Može se istaknuti kako je interes za mobilnost na Sveučilištu u Mostaru u stalnom porastu, jer svake godine  sve više studenta aplicira za neke od mogućih programa. Imamo pokazatelje da više od 50 naših studenta godišnje koristi neki od programa mobilnosti, a isto tako na godišnjoj razini naše Sveučilište primi više od deset stranih studenata koji žele ostvariti razmjenu na nekoj od naših ustrojbenih jedinica. Od ukupne studentske mobilnosti na Sveučilištu oko 75% odnosi na Erasmus+ program, 20%  na CEEPUS, dok se 5% odnosi na druge programe ili na individualne vidove mobilnosti.

Kako biste ocijenili studentski standard na SUM-u?

Studentski standard na SUM-u je najkvalitetniji u BiH, ali uvijek ima mjesta za napredak. Sveučilišni Studentski centar je najbolje uređen studentski dom u zemlji te svake godine studentima predstavlja nove sadržaje, pa je stoga i pojačan interes za stanovanje. Sveučilišni studentski centar osim niske cijene nudi studentima i ukusnu hranu, zbog čega sve veći broj studenata koji ne žive u domu ide u studentsku menzu te koriste ostale usluge Centra poput: različitih tečajeva, teretane, čitaonica, korištenja sveučilišne knjižnice, vešeraja. Studentski centar je i medijator u privremenom i povremenom zapošljavanju studenta i ima u arhivi upisano 3.200 studenta.

Što je s otvaranjem studentskoga doma kojega grade franjevci?

Zbog kvalitetne ponude problem je manjak kapaciteta i velika zainteresiranost studenata, zbog čega su franjevci napravili dom za studente slabijeg imovinskog stanja koja svoja vrata s punim kapacitetom otvara početkom iduće akademske godine. U Mostaru postoji i privatni dom, ali i velik broj privatnih iznajmljivača gdje borave studenti koji zbog nešto lošijeg prosjeka ne mogu biti u Studentskom centru.

Radi li se na smanjenju upisnina?

Važno pitanje za studentski standard jesu i školarine i druga davanja studenata. Sveučilište je opredijeljeno da se upisnine smanjuju, a da se unaprijedi sustav stipendiranja i nagrađivanja izvrsnih studenata kroz rješavanje izvora financiranja za ovu namjenu.

Što Sveučilište u Mostaru nudi studentima kad je riječ o vannastavnim aktivnostima – studentske udruge, klubovi,  itd?

Na Sveučilištu u Mostaru postoji 28 studentskih udruga i klubova, osam časopisa, studentski radio i portal, studentske novine koje izlaze u sklopu Večernjeg lista BiH u kojima studenti mogu dodatno izgrađivati sebe kao osobu, ali i pokazati svoju kreativnost i domišljatost. Studenti postaju svjesni da danas nije dovoljno završiti fakultet kako bi bili najkvalitetniji kandidati na tržištu rada zbog čega su iz dana u dan sve aktivniji, a u tome im pomaže i Studentski zbor.

Kakva je uloga Studentskoga zbora u svim tim događajima?

Studentski zbor Sveučilišta u Mostaru je obuhvatio sve aspekte studentskog aktivizma te tako studenti mogu pohađati čak 11 besplatnih tečajeva, ići besplatno u kazalište kroz cijelu godinu, igrati Sveučilišnu malonogometnu ligu, pohađati brojne edukativne i kulturne sadržaje, učiti strane jezike, natjecati se u brojnim sportovima i u kvizovima znanja. Studenti imaju priliku i sami osmisliti projekte te od Zbora zatražiti financijsku pomoć, a ove godine za studente je na raspolaganju 65.000 KM, zbog čega u Studentskom zboru očekuju rekordnih 100 projekata. Jedan od najznačajnijih studentskih projekata  je FSRacing Team Mostar tj. projekt formula student, vrijedan gotovo 90.000 KM.

Koliko je Mostar kao grad zanimljiv budućim studentima s obzirom na ostale sadržaje?

Mostar je poželjan i ugodan za život, grad bogate kulture i tradicije, multikulturalnosti, zabavnih, kulturnih i sportskih sadržaja, ugodne klime kao i drugih pogodnosti. Iz godine u godinu postaje sve veći hit među turistima, a jedan od razloga su upravo brojni sadržaji koji privlače i sve više mladih. Mostar ima sve bogatiji društveni život, a razlog tome su brojna događanja. Ono što svakako privlači mlađe generacije jesu i noćne zabave kojih u Mostaru ne nedostaje, zbog čega često od studenata iz Republike Hrvatske čujemo da je Mostar srce zabave. Osim bogatog dnevnog i noćnog zabavnog programa Mostar ima što ponudi kada su u pitanju i sportski sadržaji pa bilježimo i porast sportaša na Sveučilištu.

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista