Najbolje europske zemlje za studente u 2018. godini

Study.eu
Najbolje europske zemlje za studente u 2018. godini

Na web stranici Study.eu svake se godine objavljuje lista najboljih europskih zemalja za studente. Kriteriji su raznoliki, a odnose se uglavnom na kvalitetu studentskog života i studija, cijenu obrazovanja i troškove života.

S obzirom da se lista formira na temelju brojnih faktora, za svaki faktor postoji zasebna rang-ljestvica pa je tako po kriteriju kvalitete obrazovanja na prvom mjestu Velika Britanija, ali po kriteriju cijene studija, na primjer, prednjači Poljska.

Konačno rangiranje temelji se na brojnim čimbenicima kao što su no već spomenuta kvaliteta obrazovnog programa (odlučujući faktor koji donosi 45% konačne ocjene), koliko je to obrazovanje dostupno (cijena studija), kvaliteta studentskog života, otvorenost tržišta poslova prema stranim studentima i osjećaj osobne sigurnosti kod studenata.

I ovaj puta, Njemačka je dokazala da se nalazi na vrhu liste europskih zemalja kada je riječ o obrazovanju i to zbog dobro znanih razloga: kvalitetno obrazovanje koje je u većini slučajeva besplatno dok studenti snose samo minimalni dio troškova studiranja. Mnoštvo studijskih programa, kako na njemačkom tako i na engleskom jeziku, čini ovu zemlju privlačnom i student-friendly već dugi niz godina.

Konačna rang-lista izgleda ovako:

1. Njemačka
2. Velika Britanija
3. Francuska
4. Nizozemska
5. Rusija
6. Švicarska
7. Švedska
8. Belgija
9. Italija
10. Poljska

Lista se nije osobito promijenila u odnosu na prošlu godinu, osim što se ove godine među najboljima, na samom začelju, smjestila i Poljska.

mojfax.com

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista