Imaju po 20 godina, a već osigurali plasman proizvoda u SAD

MOSTAR
Imaju po 20 godina, a već osigurali plasman proizvoda u SAD

Mostarska tvrtka “Amplius electronics” koju su osnovala tri mlada inovatora, osigurala je plasman svog proizvoda – pametnog privjeska – na tržište SAD. Osnivači Luka, Marin i Robert imaju po dvadeset godina i cilj im je plasirati svoj proizvod Rubico širom svijeta.

Rubico, pametni privjesak koji služi kao ‘power bank’, odnosno punjač za mobitele, ima memoriju kao USB, te NFC tag koji se može upotrijebiti za više funkcija.

Uz sami proizvod dolazi i mobilna aplikacija, koja korisniku omogućava prijenos podataka s mobilnog uređaja na pametni privjesak, praćenje stanja o količini slobodne memorije na privjesku, kao i mogućnost snimanja video uradaka i fotografija direktnom pohranom na privjesak.

Restart.ba, poslovna ambasada za bh. dijasporu i strane investitore, promovisala je projekt svojoj mreži u dijaspori i uvezala ih sa poduzetnicom iz SAD bh. porijekla, koja im je pomogla u distribuciji na tržište SAD.

Mnogi su govorili kako nećemo uspjeti, ali su upornost, trud i znanje učinili naš put ostvarivim. Proizvod Rubico je već naručen u nešto više od 700 primjeraka, osigurali smo novac za pokretanje masovne proizvodnje, kazali su osnivači.

Sada planiraju zaposliti i određeni broj novih radnika kako bi počeli s razvojem novog proizvoda. Počeli su pregovarati s investitorom iz Švicarske koji je spreman uložiti veći novac u njihovu firmu, javlja manager.ba.

Ovo je samo početak i prvi, mali korak ka pozicioniranju globalno. Amplius stoga poziva i druge članove dijaspore da ih kontaktiraju i omogući im pristup i drugim tržištima.

Restart.ba poziva sve pojedince i kompanije koji imaju zanimljive projekte da se registriraju na stranici DiasporaInvest.ba i prezentiraju ih korisnicima portala među kojima je više od 30 investitora iz inozemstva.

Restart.ba pokrenut je zahvaljujući inicijativi poduzetnika i investitora iz inozemstva i profesionalaca iz BiH, a sve s ciljem da se olakša dijaspori i stranim investitorima ulaganje u BiH, kao i da se malim poduzećima iz BiH omogući pristup internacionalnom tržištu kroz mrežu kontakata bh. inozemstva.

 

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista