Facebook cenzurirao umjetničku sliku zbog grudi

CENZURA UMJETNOSTI
Facebook cenzurirao umjetničku sliku zbog grudi

Facebook je u nedjelju priznao da je pogriješio kada je cenzurirao slavnu sliku Eugenea Delacroixa "Sloboda vodi narod" jer prikazuje ženu golih grudi.

 Delacroixovo remek-djelo iz 19. stoljeća bilo je u središtu marketinške kampanje za jednu kazališnu predstavu u Parizu, kazala je redateljica Jocelyn Fiorina, piše Hina.

"Otprilike 15 minuta nakon što smo je postavili na Facebook, blokirana je uz poruku da ne možemo prikazivati golotinju", objasnila je.

Radi se o slici nadahnutoj srpanjskom revolucijom 1830., u čijem je središtu, među revolucionarima, žena razderane haljine i s francuskom zastavom u ruci.  To, međutim, nije bilo koja žena nego Marianne, francuski nacionalni simbol i alegorija slobode.

Nakon pritužbe, Facebook se predomislio i ispričao "za pogrešku". "Slika 'Sloboda vodi narod' ima svoje mjesto na Facebooku. Obavijestili smo korisnicu da je njezin post odobren", objavila je voditeljica Facebooka u Parizu Elodie Larcis.

Ovo nije prvi put da Facebook cenzurira umjetnička djela koja prikazuju obnaženost i nije prvi put da se zbog toga kasnije ispričava.

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista