Nova tehnologija omogućuje osjećaj dodirivanja objekata u proširenoj stvarnosti

Emitira ultrazvuk
Nova tehnologija omogućuje osjećaj dodirivanja objekata u proširenoj stvarnosti

Ultrahaptics vam omogućuje da dotaknete ono što vidite u virtualnoj i proširenoj stvarnosti, ili čak daje osjećaj 2D kao da je 3D. Koristi male, poput zvučnika, emitere ultrazvuka koji daju osjećaj pritiska i teksture kada samo mašete rukama na otvorenom.

Ultrahaptics CTO Tom Carter predstavio je tehnologiju neki dan na TechCrunch Disrupt konferenciji u Berlinu. Osjeća se kao kombinacija statičkog elektriciteta iz rublja, ventilatora i jakog basa bez zvuka.

Startup je prikupio oko 38 mijuna dolara kako bi ovu tehnologiju doveo na tržište. S vremenom bi se mogla implementirati u VR maske.

Carter tvrdi da je tehnologija potpuno sigurna, čemu biste se i nadali, s obzirom da ultrazvuk koristimo za dobivanje slike beba iz maternice. Tehnologija bi se mogla natjecati s alternativnim načinima osjećanja virtualne stvarnosti, poput proizvoda Reactive Grip tvrtke Tactical Haptics - regulatora s pokretnim površinama.

Za sada Ultrahaptics može dopustiti samo da osjetite nejasan osjećaj dodira, ali radi i na tome da prepoznate različite teksture. Nažalost, ultrazvuk nikad neće biti dovoljno jak da bi izgledao kao da zapravo držite složeni virtualni objekt poput pištolja dok igrate pucačinu u prvom licu. Ali, to bi vam moglo dopustiti da stupite u interakciju s virtualnom ili proširenom stvarnošću bez potrebe za rukavicama ili odjećom.

Dugoročno, Carter zamišlja automobile koji koriste tu tehnologiju kako bi vozaču dostavili informacije bez distrakcije. I na kraju, vjeruje da će ultrazvuk biti uparen s glasovnom tehnologijom. Moći ćete proći kroz podatke ili kretati sučeljima s glasom, ali dodirnuti ili manipulirati onime što pozovete.

Virtualna stvarnosti je trebalo puno duže da stigne nego što su mnogi očekivali. Prodor "headsetova" je prilično nizak, odlična iskustva su rijetka i proširena stvarnost koja se bolje integrira u život počinje VR stavljati u drugi plan. No, kako će VR i AR zrijeti, tehnologija poput Ultrahapticsove, mogla bi potaknuti uranjanje i smanjiti osjećaj da ste se razveli od stvarnog svijeta.

mixmagadria.com

 

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista