​Apple radi na savitljivom iPhoneu

Tech
​Apple radi na savitljivom iPhoneu

Nakon što se dugo vremena dizajn pametnih telefona nije previše mijenjao te su novi modeli dolazili s boljim hardverom i većim ekranima, ali ne i s nekim većim promjenama u dizajnu, posljednjih godina stvari su se ipak malo pokrenule, ponajviše kada su ekrani u pitanju.

Najveća novost su ekrani od ruba od ruba (odnosu ekrani sa zakrivljenim rubovima), zahvaljujući kojima su kompanije u kućišta istih ili sličnih dimenzija kao u starijim modelima, smjestile ekrane veće dijagonale.

Ovaj novitet odrazio se i na druge promjene poput premještaja Home tipke – na nekim telefonima smještena je na stražnjem dijelu ekrana, Apple se odlučio na drugačiji pristup i, umjesto dodirom prsta, omogućio otključavanje telefona pogledom, dok je Vivo u svoj konceptni telefon Apex senzor za otiske prstiju implementirao u donji dio ekrana, prenosi Zimo.co.

Sljedeći veći novitet na tržištu smartphonea bit će, čini se, savitljivi telefoni te će takvi uređaji korisnicima omogućiti brojne nove opcije. O Samsungovim savitljivim telefonima priča se već godinama (i brojne druge kompanije prijavile su patente za ovakve uređaje), a ova bi kompanija već ove godine mogla predstaviti prvi takav model

No, osim ove južnokorejske kompanije, slične planove na ovom tržištu ima i Apple – prema analitičarima Bank of America Merrill Lynch, Tim Cook i ekipa trenutno rade na razvoju savitljivog telefona koji bi se na tržištu mogao pojaviti već za dvije godine. Ovakav uređaj bi se preklopljen mogao koristiti kao klasičan iPhone, a kada se otklopi mogao bi se koristiti kao tablet – s ovakvim (hibridnim) uređajem Apple bi mogao uvelike naštetiti prodaji iPadova, no ako se tržište kreće u takvom smjeru, Apple to ne smije ignorirati.

Na sličan način Apple je s iPhoneom "uništio" iPod, no to se pokazalo kao njihova najbolja odluka u povijesti te bi na krilima odlične prodaje telefona ova kompanija već ove godine mogla doseći tržišnu vrijednost od bilijun dolara.

Do ovih informacija analitičari banke došli su na temelju sastanaka s nekoliko Appleovih dobavljača iz Azije te svim investitorima savjetuju kupovinu njihovih dionica.

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista