Papa uoči Uskrsa oprao noge zatvorenicima

Veliki četvrtak
Papa uoči Uskrsa oprao noge zatvorenicima

Papa Franjo je ponovno u zatvoru služio misu na Veliki četvrtak gdje je prao noge dvanaestorici zatvorenika, među kojima su bila dvojica muslimana, jedan pravoslavac i jedan budist.

Nakon kratkog susreta s oboljelim zatvorenicima, Papa je poslijepodne predvodio misu i prao noge dvanaestorici zatvorenika iz sedam zemalja u rimskom zatvoru Regina Coeli.

"Svatko ima priliku promijeniti svoj život i ne biti žrtvom osuda", naglasio je Papa koji je istaknuo da sebe smatra "grešnikom", u propovijedi koju je prenosio Radio Vatikan.

Pranje nogu je kršćanska tradicija

Prema kršćanskoj tradiciji, na Veliki četvrtak se obnavlja uspomena na dan kada je Isus prao noge apostolima i ustanovio Euharistiju tijekom posljednje večere. To je jedan od vrhunaca Svetog tjedna kojim se obnavlja uspomena na posljednje dane Isusa Krista.

"Za mene je propovijed Crkve posjet bolesnima, odlazak u zatvor, davanje nade zatvoreniku u uključenje", objasnio je papa Franjo u nedavno objavljenoj knjizi razgovora. I tijekom putovanja u inozemstvo on redovno odlazi u zatvore.

Tijekom mise jutros, Papa je svećenicima Rima preporučio da budu "svećenici ulice", dostupni vjernicima, prenosi Hina.

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista