Nizozemski slikar koji je obilježio povijest europske umjetnosti

Vincent van Gogh
Nizozemski slikar koji je obilježio povijest europske umjetnosti

Nizozemski slikar, grafičar i  crtač Vincent van Gogh bio je jedan od najutjecajnijih pripadnika moderne, postimpresionist i prethodnik europskog ekspresionizma. Zbog svoga umjetničkog uvjerenja  preferirao je život u siromaštvu i izoliranosti od društva. Njegova najznačajnija djela nastala su od 1880. godine, kada je izgubio razum.

Ja ne pokušavam naslikati ono što mi je pred očima, već se služim bojom da njome silovito izrazim sebe.“ Vincent van Gogh

Sa strašću je u svojim slikama pokušavao izraziti ono što je jako teško bilo za izraziti. Vodio je opsežne zapise iz kojih se mogu iščitati jasne upute i napomene njegovih slikarskih djela. Van Gogh je živio samo 37 godina i u zadnjih desetak godina stvorio preko 750 slika i 1600 crteža.

Van Gogh rođen je 30. ožujka 1853. godine u Groot-Zundert, u Nizozemskoj. Odrastao je u svome rodnome gradu blizu belgijske granice, gdje je i do 1869. pohađao školu. Prva iskustva sa slikarstvom i suvremenim umjetnicima stekao je u Den Haagu. Godine 1873. putuje u London i nesretno se zaljubljuje u jednu djevojku. Njegovo slabo imovinsko stanje ga tjera da živi u siromašnoj četvrti grada Londona. Patio je pod takvim uvjetima, živeći i na ulici te bio je blizu živčanog sloma.

U prosincu 1876. godine vraća se kod svojih roditelja i odlučuje studirati teologiju. Nakon godinu dana studiranja shvaća da to nije njegov životni put, da ima potpuno drugačije shvaćanje o religiji i Bogu. Prekinuo je studij teologije i odselio je u Borinage u Belgiju i postaje putujući propovjednik. Budući da je se pretjerano zadavao u svoje propovijedanje, uništavao se sam s time. Toliko je pretjerivao, da je čak i svoju hranu, ali i odjeću davao potrebitijima.

Godine 1878. odlučuje se vratiti kući kod svojih roditelja te se u potpunosti posvetiti slikarstvu. Prva najznačajnija Van Goghova djela nastaju u to vrijeme. Nakon sukoba sa svojim roditeljima 1881. napušta svoj roditeljski dom te se ne vraća sljedećih tri godine kada se s njima pomiruje. Započinje slikati portrete seljaka koji mu donose skroman uspjeh.

Vincent van Gogh napušta Nizozemsku nakon smrti svoga oca. Traži i pronalazi inspiraciju na francuskoj umjetničkoj sceni kako bi radio u Parizu. Tijekom drugih studija upoznaje umjetnika Paula Gauguin. Svoje radove je i tamo jedva uspijevao prodati. Postaje naprasit i počinje se napijati. Napušta Pariz i odlazi u južnu Francusku u Arles. Želja mu je bila skupa sa Paulom Gauguin osnovati umjetničku koloniju. Međutim, nakon nekoliko tjedana dolazi do jake svađe između njih i Van Gogh je nožem napao svoga prijatelja te su tad prekinuli svoje prijateljstvo. To je bio i trenutak kada je sam sebi odsjekao desno uho.

Dobrovoljno je otišao u Saint-Rémy-de-Provence u Provansi na bolničko liječenje, budući da je uvidio da pati od halucinacija te se pribojavao da će izgubiti svoj razum. Tamo je nastalo oko 160 uljanih slika i crteža. Godine 1890. dobiva pozivnicu od svoga prijatelja Camille Pissarro da dođe u Auvers-sur-Oise, sjeverozapadno od Pariza. To vremensko razdoblje obilježilo je njegovo slikarsko stvaralaštvo. Za to vrijeme je također bio na liječenju, no njegovo umno stanje se nije popravilo. Tijekom šetnje u Auversu Vincent van Gogh zadobiva po život opasne ozljede koje si je načinio pištoljem. Iako je uspio sa svojom snagom doći do kuće preminuo je od trovanja krvi dva dana kasnije, točnije 29. srpnja 1890. godine.

Van Goghove najskuplje slike su: slika iz serije Suncokreti koja je prodana za 24,75 milijuna funti, slika Irisi za 53,9 milijuna dolara, slika Portret poštara Josepha Roulina za 58 milijuna dolara, slika Portret Dr. Gacheta za 82,5 milijuna dolara, slika Žitno polje s čempresima za 57 milijuna dolara te slika Autoportret bez brade za 71,5 milijuna dolara.

Katarina Viktorija Mabić
 

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista