Facebook nije jedini koji vas prati, evo kako se zaštititi

Društvene mreže
Facebook nije jedini koji vas prati, evo kako se zaštititi

Najveća društvena mreža na svijetu trenutno je na udaru kritika zbog zlouporabe korisničkih podataka u skandalu s tvrtkom Cambridge Analytica. No, daleko od toga da je jedina koja se bavi takvim aktivnostima. Ovo su neki od alata koji mogu pomoći u zaštiti vaših podataka.

Mozillin Facebook Container

Mozillin Facebook Container je dodatak za web preglednik Firefox koji Facebook izdvaja u zasebni tab kako bi ograničio praćenje i pristup vašim podacima. Nije svemoćan, ali može u značajnoj mjeri otežati praćenje toga što radite izvan Facebooka.

Ghostery

Ghostery je noviji alat otvorenog računalnog koda za zaštitu privatnosti i blokiranje oglasa, namijenjen stolnim računalima i web preglednicima na pametnim telefonima. Dok surfate webom blokira tagove i trackere u JavaScriptu koji žele pratiti što radite. Može vam ponuditi pregled tih alata za praćenje kako bi ste mogli dati odobrenje za praćenje, u slučaju da to želite.

Brave

Brave je web preglednik s ugrađenim blokiranjem oglasa i trackera. Temelji se na istom web pregledniku kao i Googleov Chrome - Chromiumu - ali bez internetskih kolačića (cookies) koji vas prate. Ujedno dolazi s dijelom tehnologije korištene u web pregledniku Tor koja dodatno otežava praćenje.

CCleaner

CCleaner je softver koji uklanja nepotrebne i duplicirane datoteke s vašeg osobnog računala (PC ili Mac). To, između ostalog, uključuje datoteke s neispravnom ekstenzijom, nekorištene datoteke za pomoć, privremene internetske datoteke, povijest preuzimanja, kao i internetske kolačiće za praćenje.

uMatrix

uMatrix je proširenje (ekstenzija) za blokiranje trackera, namijenjena iskusnijim i naprednijim korisnicima. Dobar izbor ako želite sve odluke u zaštiti podataka pri surfanju donositi sami. Na raspolaganju je upravljačka ploča na kojoj možete staviti web odredišta na crnu listu, skupa s nepoželjnim skriptama, internetskim kolačićima, slikama..., piše tportal.

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista