Ulefone lansirao ploču za bežično punjenje

Gadgets
Ulefone lansirao ploču za bežično punjenje

Ulefone je lansirao svoju ploču za bežično punjenje UF002. Ovo ime je vrlo zanimljivo a upućuje na dizajn ploče koja veoma nalikuje NLO-u (eng. UFO).

Ulefone tvrdi da ploča ima Qi certifikat, neophodan za ovaj tip uređaja. Certifikat potvrđuje da je ploča za bežično punjenje sigurna za korištenje. Samo korištenje pak je vrlo jednostavno; ploču je nužno povezati putem USB-a s izvorom energije a zatim je dovoljno samo smjestiti mobilni uređaj na ploču kako bi punjenje započelo.

UF002 je kompatibilna sa svim uređajima koji podržavaju bežično punjenje, između ostalog to su posljednji Samsungovi modeli i iPhonei te brojni Android uređaji. Ova ploča ima snagu od 10W kako bi podržala brzo punjenje za mobilne telefone s podrškom bežičnog punjenja, dok u standardnom načinu ima snagu od 5W.

Od mjera sigurnosti, Ulefone je uključio nekoliko zaštitnih sistema poput kontrole napona, detekcije nečistoća, zaštite od pretjeranog punjenja, zagrijavanja i slično.

UF002 ima kožnu presvlaku a dno mu je omeđeno silikonskim prstenom kako bi držao mobitel na mjestu. Okvir je izrađen od metala, što pruža zaštitu pri evenutalnim padovima i štiti od ogrebotina i udubljenja. Debljine je tek 6,5mm i teži oko 85 grama, a kompaktan da stane u džep ili torbu.

Prema informacijama iz Ulefonea, u planu imaju još nekoliko ploča za bežično punjenje, a i mobilne uređaje koje planiraju lansirati u budućnosti obogatiće ovom funkcijom. Više o UF002 možete saznati na službenim stranicama.

Sama tehnologija bežičnog punjenja i nije neka novost, no otkad ju je Apple uključio u svoje iPhone 8 i iPhone X uređaje, postala je puno privlačnija. Ona neće napraviti ni neku značajnu razliku, obzirom da klasični punjači i dalje dobro rade svoj posao, no radi se o jednostavnijem načinu punjenja mobilnih uređaja pa je velika vjerovatnost da će mnoge oduševiti intuitivnost ove tehnologije.

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista