Prvi u povijesti reciklirao i raketu i kapsulu

ISS
Prvi u povijesti reciklirao i raketu i kapsulu

Elon Musk još jednom je pokazao da su njegovi svemirski projekti ispisivanje budućnosti.

Američka kompanija SpaceX uspjela je lansirati raketu i kapsulu koje je već bila upotrijebila, a namijenjene su opskrbi astronauta Međunarodne svemirske stanice (ISS).

Raketa Falcon 9, na čijem je vrhu kapsula Dragon bez ljudske posade, lansirana je po planu s NASA-ine lansirne rampe u Cap Canaveralu, na Floridi.

"Ovo je druga misija opskrbe za NASU u kojoj ne samo da se koristimo već upotrijebljenom raketom nego i (kapsulom) Dragonom koji je već išao na Međunarodnu svemirsku stanicu", kazala je Jessica Jensen, voditeljica misije Dragon u SpaceX-u.

Raketa je letjela zadnji put u kolovozu 2017. a kapsula Dragon je pristala na ISS u travnju 2016. U prosincu 2017. SpaceX je prvi put ponovo upotrijebio raketu i kapsulu u istoj misiji.

Kapsula nosi gotovo 2.600 kg hrane i istraživačke opreme u vezi s projektom istraživanja oluja na Zemlji. Teretni svemirski brod treba pristati na ISS u srijedu ujutro i ostat će u orbiti gotovo mjesec dana prije nego se vrati na Zemlju. Ovo je četrnaesta misija opskrbe koju SpaceX radi za NASA-u.

Vlasnik SpaceX-a Elon Musk definitivno je ušao u povijest kada je sa Space Coasta na Floridi lansirao svoju raketu Falcon Heavy, 70 metara visokog diva koji ne samo što se pokazao kao u potpunosti iznova upotrebljiva letjelica u svemir, nego i kao raketa s više nego dvostruko većom nosivosti tereta.
 

https://www.express.hr/

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista