Balkanska youtube scena treća na svijetu

društvena mreža
Balkanska youtube scena treća na svijetu

Balkanska YouTube scena je treća po veličini u svijetu, ispred njen  su samo Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija, a čini je veliki broj „youtubera“  - osoba koje različite sadržaje postavljaju na svoj kanal i najčešće ih prate djeca i mlađi uzrasti.

 Činjenicu je da ih je sve više te da neki od njih za postavljene sadržaje imaju i više od 300.000 pregleda, zbog čega postaju i takozvani influenceri, posebno na mlade ukazano je na današnjoj panel  raspravi  u Sarajevu o svojevrsnom utjecaju YouTube kulture.

Panel rasprava  dio je podrške koju Europska unija pruža Balkan Tube Festu, najvećem regionalnom festivalu, koji će pod sloganom "Reci ne mržnji" ove godine biti u Banjoj Luci 28. i 29. travnja.

Domaćin panel rasprave bio je šef Delegacije Europske unije u BiH i predstavnik EU Lars-Gunnar Wigemark koji je napomenuo da je youtube postao dio kulture jer se u današnje vrijeme i kultura mijenja to više nisu samo predstave, filmovi, muzika ili arhitektura.

Direktorica Balkan Youtube Festa, Mirjana Vladisavljević kazala je da je ova specifična manifestacija okupila youtubere i njihove obožavatelje budući da živimo u vremenu kada nova takozvana  "Z" generacija ne prati tradicionalne medije nego da sa svojim uzorima komuniciraju putem ove društvene mreže.

Za Banjalučki festival prijavljeno je već mnogo sudionika, a u dvorani u Boriku bit će, najavila je Vladisavljević, zabave, ali i govora o korištenju droga i sigurnosti na Internetu.

Razgovaralo se o utjecaju koji zvijezde YouTubea imaju na svoje pratitelje,  te ulozi novih tehnologija u komunikaciji među omladinom, kao i prednostima i opasnostima koje se kriju u korištenju novih tehnologija. 

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista