Ogrlica koja spašava od utapanja

Revolucionarni izum
Ogrlica koja spašava od utapanja

Plivanje će ubuduće biti puno sigurnije s obzirom na to da će se na tržištu pojaviti novi proizvod zvan Ploota koji je u stvari najkorisnija ogrlica koju ćete vidjeti.

Uz pomoć tehnologije koja je slična onoj koja se koristi i za zračne jastuke u automobilima, ovo uspijeva održavati osobu na površini vode u slučaju da se stvori opasnost od utapanja. U pitanju je najmanji pojas za spašavanje koji se za razliku od svih drugih, može bez problema nositi i pod vodom.

Ploota je, dakle, napravljena da bude svojevrsna ogrlica za plivače, a sa svojom težinom od skromnih 280 grama ne predstavlja uopće veliki teret tijekom plivanja.

Kao što je napomenuto, radi na principu tehnologije zračnih jastuka u vozilima. To bi značilo da se u kriznim situacijama aktivira automatski i ispunjava dva jastuka na napuhavanje ugljičnim dioksidom. Taj proces se može također aktivirati manualno ako netko pomisli da se nalazi u opasnosti ili će se sustav sam aktivirati automatski ako boravak pod vodom traje duže od 30 sekundi.

Ovaj iznimno zanimljivi proizvod može poslužiti isto tako kao zamjena za pojaseve i rukavice za djecu koja tek uče plivati. S Plootom roditelji možda više neće morati brinuti da će se njihovoj djeci nešto dogoditi u vodi.

Kreator ogrlice, Rainer Fakesh, je poručio da je na samu ideju za proizvod došao dok je bio na ljetovanju s obitelji. Jedan njegov rođak je tom prilikom umalo izgubio život zato što je podcijenio snagu morske struje. Rainer je primijetio kako ne postoje praktični proizvodi koji bi štitili plivače od takvih nepredviđenih okolnosti pa je odlučio baciti se na posao i riješiti ovaj problem.

 

https://geek.hr/znanost/

 

 

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista