Naređeno uhićenje bivšeg brazilskog predsjednika

kandidatura ostaje
Naređeno uhićenje bivšeg brazilskog predsjednika

Brazilski sudac naložio je uhićenje bivšeg predsjednika Luiza Inacija Lule de Silve do danas poslijepodne, prenosi Bljesak.info. Od Lule se traži da se javi u policijsku stanicu u Curitibi do pet sati poslijepodne po lokalnom vremenu (22 sata po srednjoeuropskom vremenu).

Vrhovni je sud u četvrtak odbio Lulin zahtjev da ostane na slobodi dok ne iscrpi sve mogućnosti žalbe na presudu o korupciji. Nalog o uhićenju izdao je sudac Sergio Moro, koji je u srpnju prošle godine osudio bivšeg brazilskog predsjednika na zatvorsku kaznu u trajanju od devet i pol godina. U siječnju ove godine prizivni sud u Porto Alegreu povisio je kaznu na 12 godina i jedan mjesec.

Odluka vrhovnog suda praktički onemogućuje Lulino sudjelovanje na predsjedničkim izborima koji će biti održani 7. listopada. Očekivalo se da će odnijeti laku pobjedu. "Lula ostaje kandidat jer je nevin i njegovo bi zatvaranje bilo čin nasilja", citirala je Radnička stranka riječi svoje predsjednice Gleisi Hoffmann.

Sedamdesetdvogodišnji bivši predsjednik nastavio je s predizbornom kampanjom unatoč sudskom postupku. Lula je u srpnju prošle godine proglašen krivim za korupciju i pranje novca u vezi s obnovom skupog stana na obali. Radove je financirala kompanija koja je nastojala osigurati poslove s državnim naftnim divom Petrobrasom. Slučaj je povezan s ogromnim korupcionaškim skandalom u čijem je središtu Petrobras, a rezultirao je uhićenjem desetaka poduzetnika i političara. U dva predsjednička mandata u razdoblju od 2003. do 2011. godine Lula je koordinirao politiku koja je rezultirala snažnim gospodarskim rastom i smanjenjem nejednakosti. Socijalna politika osigurala mu je veliku popularnost unatoč sve izraženijim sumnjama u korupciju u vladi.

Bude li zatvoren kao što se očekuje, njegov odvjetnici mogu uložiti više žalbi koje bi u konačnici mogle polučiti njegov izlazak iz zatvora. Očekuje se ipak da će mu izborni sud zabraniti sudjelovanje na predsjedničkim izborima. Prema istraživanjima javnog mnijenja Lula bi trebao osvojiti 36 posto glasova, daleko više od drugoplasiranog desničarskog kandidata Jaira Bolsonara.

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista