AlterEgo čita vaše misli i odgovara na vaša pitanja - u glavi

MIT Media Lab
AlterEgo čita vaše misli i odgovara na vaša pitanja - u glavi

AlterEgo je inovacija koju je razvila tvrtka MIT Media Lab, pomoću ovog uređaja u čak 92% slučajeva su odredili što osoba misli odnosno želi reći.

Izgleda poput kombinacije slušalice i mikrofona. On je senzor koji detektira signale koji iz mozga putuju prema ustima i čeljusti tako da nositelj ne treba uopće izgovarati riječi. Bez ispuštanja zvuka AlterEgo pomoću zvučnih valova kroz uho koristi zvučne vibracije koje šalje kroz kosti lica i tako može prepoznati što osoba želi reći i odgovoriti na pitanje.

„Željeli smo napraviti IA uređaj - uređaj za proširenu inteligenciju. Pitali smo se da li je moguće napraviti računalnu platformu koja spaja čovjeka i uređaj na način da to zapravo podsjeća na produžetak naše svijesti“, pojasnio je Arnav Kapur, student u MIT Media Labu koji je predvodio cijeli projekt.

Kako su pojasnili s MIT-a, korištenje pametnih uređaja i drugih digitalnih uređaja veoma je disruptivno za okolinu. Ako želimo potražiti neki pojam na Internetu, moramo ili dati glasovnu komandu svom pametnom uređaju, što znači da i svi oko nas znaju što nas zanima ili pak izvaditi uređaj iz džepa i utipkati pojam.

Korištenje AlterEga posebno bi bilo korisno u okruženjima u kojima vlada velika buka - kao što je primjerice na zrakoplovnoj pisti ili u tvorničkom pogonu, odnosno tamo gdje je potrebno komunicirati, ali bez zvuka odnosno bez govora.

Kapur i njegov tim rade na poboljšavanju algoritma kako bi s još većom točnošću prepoznavali misli, a dok se AlterEgo ne pojavi u nekom obliku u komercijalnoj upotrebi, pogledajte kako njegovo korištenje izgleda u praksi, prenosi zimo.dnevnik.hr

 

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista