Nedjeljna preporuka za film

THE HELP
Nedjeljna preporuka za film

The Help ili u prijevodu na hrvatski Tajni život kućnih pomoćnica film je iz 2011 godine., a nastao je  prema besteselleru američke spisateljice Kathryn Stockett.

Dobitnik je mnogih američkih prestižnih filmskih nagrada, među ostalim i Oscara.

Žanrovski je film svrstan u dramu no kroz cijelu radnju se vuče neka nit humora.

Radnja se odvija 60-tih godina prošlog stoljeća u Jacksonu, Mississippi, u vrijeme kad se u SAD-u odvijao Pokret za ljudska prava. Mlada djevojka Skeeter Phelan (Emma Stone) vraća se doma nakon fakulteta. Počinje pisati knjigu o problematici tadašnjeg vremena, o segregaciji i diskriminaciji Afroameriknaca, naročito u državama američkog Juga.

U pisanju knjige joj pomažu tri tamnopute kućne pomoćnice. Aibileen (Viola Davis), Hilly i Minny (Octavia Spencer) svakodnevno je izvještavaju o događanjima  iz domova bijelaca u kojima rade ali i o svemu što su proživjele radeći za te iste u proteklim desetljećima.

Iako ove četiri snažne žene prolaze težak put prema ostvarivanju svog cilja, nijedna ih prepreka ne može spriječiti u tome te se drže skupa do samoga kraja njihova putovanja.

Ako još niste pogledali ovaj film, mislim da je pravo vrijeme za to.  Film je lagan ali isto tako ostavlja i jak utisak na gledatelja. Tematika je zanimljiva i tiče se uvijek spornih pitanja u međuljudskim odnosima. Ovo je film koji vam pomaže da bolje sagledate neke stvari i može se izvući odlična poruka. I usput nasmijati!

Moja ocjena 8.5/10

 

Ivona Mišković

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista