Na mostarskom sajmu predstavljeni investicijski potencijali Hercegovine

MOSTARSKI SAJAM
Na mostarskom sajmu predstavljeni investicijski potencijali Hercegovine

Centar za investicije i razvoj poduzetništva (CIRP) Mostar, u saradnji s Agencijom za unaprjeđenje stranih investicija (FIPA) u BiH, organizirali su danas na “Međunarodnom sajmu gospodarstva Mostar 2018.” privrednu konferenciju “Investicijski potencijali Hercegovine”.

Cilj konferencije bio je da se domaćim i stranim investitorima predstave investicijske prilike i potencijali regije Hercegovine te promoviranje Hercegovine kao ulagačke destinacije.

Konferenciju je otvorio mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić, koji je istakao kako je najveći proizvođač u Mostaru kompanija Aluminij, dok su glavni nositelji privrednih aktivnosti poljoprivreda, malo i srednje poduzetništvo te turizam sa stalnim trendom rasta djelatnosti, posebno u oblasti agro i ekološkog turizma.

Govoreći o mogućnostima daljnjeg razvoja privrede, naveo je, uz ostalo, razvoj malih i srednjih preduzeća, ulaganja u proizvodnju električne energije, ulaganja u postojeću infrastrukturu, turizam te poljoprivredu, i to pogone za preradu voća i povrća.

Naglasio je kako od prošle godine u tom gradu postoji i Centar za investicije i razvoj poduzetništva koji je na usluzi svim potencijalnim investitorima, zaključivši kako je to zasigurno još jedan korak naprijed u razvoju privrede ove regije.

Zamjenica direktora Agencije za promociju stranih investicija (FIPA) u BiH Damirka Mioč kazala je u izjavi za novinare kako je glavni cilj predstaviti prirodne, materijalne i ljudske potencijale regije Hercegovine, ocjenjujući kako taj kraj obiluje značajnim energetskim, turističkim i poljoprivrednim kapacitetima koje je, kako kaže, moguće unaprijediti ovakvim konferencijama na kojima se povezuju inozemni i domaći privrednici.

Ovim, kaže Mioč, želimo staviti naglasak na ukupne potencijale u BiH za investiranje jer unatoč brojnim poteškoćama sa kojima se susrećemo u BiH, svi pokazatelji govore o nekom poboljšanju poslovnog okruženja.

Podaci Centralne banke BiH ukazuju da je došlo do povećanja od preko 50 posto izravnih inozemnih ulaganja u BiH tokom 2017. u odnosu na 2016. godinu”, zaključila je Mioč.

Ambasador Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio kazao je kako za Hrvatsku nisu interesantni samo potencijali Hercegovine, nego čitave BiH, naglasivši da je riječ o nekoliko ključnih tema te da je tu, prije svega, cestovna i prometna infrastruktura, energetska infrastruktura, uopće snabdijevanje energijom, pogotovo obnovljivim izvorima energije, transport, poljoprivreda i turizam.

Dakle, postoji čitav niz sektora gdje možemo i moramo zajedno sarađivati i zbog toga je za nas od strateškog značenja da BiH što prije krene s pregovorima i uđe u Evropsku uniju jer kroz to se zapravo i investira u navedene sektore.

Kad se usvoje te sektorske strategije onda je zapravo i BiH spremna i ima temelje na osnovu kojim mi možemo bolje, efikasnije i brže sarađivati i više investirati” poručio je u izjavi za novinare hrvatski ambasador te naveo kako, trenutno, neuređenost pravnih propisa koči investicije u BiH.

 

HMS

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista