HP raketom poslao pisač u svemir, krajnje odredište - ISS

TEHNOLOGIJA
HP raketom poslao pisač u svemir, krajnje odredište - ISS

HP je početkom ovog mjeseca pomoću rakete Space-X CSR14 poslao u svemir printer za bestežinsko stanje – ENVY ISS

Elon Musk je u svemir lansirao električni automobil, a HP – pisač. Točnije, radi se o posebnoj inačici InkJet pisača – ENVY ISS koji je prilagođen za printanje u bestežinskom stanju.

Pisač ENVY ISS temelji se na pisaču HP OfficeJet 5740 koji je dodatno prilagođen kako bi odgovarao NASA-inim potrebama. Za početak, sva plastika je protupožarna, a sustav upravljanja papirom i ostacima tinte su prilagođeni za rad u uvjetima bez gravitacije.

Za razliku od običnog HP OfficeJet 5740 pisača kojeg imate doma, ENVY ISS model ima posebne držače papira koji omogućavaju korištenje pisača pod kutovima od 0, 90, 180 i 270 stupnjeva. Nadalje, pojedini dijelovi pisača (vidi galeriju) izrađeni su pomoću 3D tehnike printanja.

Kao što je vidljivo iz samog naziva pisača, njegovo krajnje odredište je ISS (Međunarodna svemirska postaja) gdje će stići raketom Space-X CSR14 i zamijeniti trenutni model koji je u upotrebi zadnjih 17 godina. Naime, NASA je zadnjih 17 godina kada je za to bilo potrebe (nepopravljiv kvar) posadi ISS-a uvijek slala isti pisač – Epson 800 InkJet.

Inače, posada ISS-a na mjesečnoj bazi troši oko dva bunta papira (oko 1.000 stranica) na printanje što poslovne dokumentacije što privatnih pisama i fotografija koje dobivaju od kuće. Više o ISS inačici pisača HP OfficeJet 5740 možete saznati na službenim stranicama tvrtke HP.

 

bug.hr

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista