„Razmjena me naučila suživotu s ljudima različite religije, boje kože i nacionalnosti“

STJEPAN RAMLJAK
„Razmjena me naučila suživotu s ljudima različite religije, boje kože i nacionalnosti“

Stjepan Ramljak je preko Erasmus+ programa jedan semestar proveo studirajući u Španjolskoj, na Sveučilištu u Granadi. Stjepan je inače student II. godine Diplomskog studija Povijesti i Engleskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Mostaru. Za treći.ba je progovorio općenito o studiranju u stranoj zemlji, koje su prednosti toga te o znanju i iskustvu koje je stekao na svome putovanju.

Odakle se pojavila želja za studiranjem u drugoj zemlji i kako to da si se odlučio na odlazak u Španjolsku?

Za razmjenu sam se odlučio prvenstveno jer studiram u rodnome gradu te je studiranje postalo monotono nakon nekog vremena. Želio sam vidjeti način studiranja u nekome drugome gradu ili državi, koji imaju drugačiji sistem obrazovanja od našega. Što se tiče izbora, Španjolska je u tome trenutku bila jedini izbor što ne vrijedi i danas budući da se ponuda dosta proširila.

Možeš li pojasniti proces prijave?

Nakon što smo dobili Sveučilišnu nominaciju, morali smo poslati sve dokumente prevedene na engleski jezik na više institucija u Granadi. Prvo trebate dobiti pismo u kojem vas odobravaju vašu nominaciju te trebate poslati ostale dokumente kao što su prijepis ocjena, prijepis diplome, kopiju putovnice, ugovor o učenju, uplaćeno zdravstveno osiguranje, vizu ukoliko vam je potrebna. Nakon što oni to pregledaju i prime vas na studij, trebate potvrditi datum dolaska koji okvirno možete odrediti prema rasporedu koji je dostupan online.

Koliko je program studiranja na Sveučilištu u Granadi drugačiji od onoga u Mostaru?

Postoji velik broj razlika između sistema studiranja na našem Sveučilištu i Sveučilištu u Granadi. Kod nas se dosta vrednuje prosjek ocjena, dok se u Granadi više gleda broj ostvarenih ECTS bodova. Naš sistem obrazovanja je 3+2 god. dok je u njih 4+1, puno je veći naglasak na aktivnost u nastavi, rješavanje zadanih zadataka skupa s profesorima, puno više se čita literatura, dok profesor prezentira osnovne smjernice i pojmove vezane za kolegiji. Također, školarina u Granadi je jeftinija nego u na našem Sveučilištu, a samim upisom dobivate besplatan pristup internetu na svim fakultetima, besplatan pristup svim knjižnicama, te studentsku karticu koja vam omogućuje razne popuste i pogodnosti u kupovini i sl.

Ima li razlike u polaganju ispita?

 Što se ispita tiče, u većini slučajeva se traži da primijenite usvojeno znanje kroz predavanja na pismenome ispitu, tj. da objasnite zbog čega bi ste nešto uradili na ovaj ili onaj način, uz argumente. Nije kao u nas gdje profesori striktno traže definicije od A do Ž. Nema usmenog ispita, a na nekim kolegijima ne morate izlaziti na pismeni ispit ukoliko ste ostvarili dovoljan postotak ocjene kroz aktivnost u nastavi i pisanje radova.

Kakva je bila suradnja i druženje s ostalim studentima na razmjeni?

Na Erasmusu u Granadi bio je ogroman broj drugih nacionalnosti, Španjolaca, Talijana, Francuza, Engleza, Nijemaca , Rusa, Poljaka… Osobno najviše sam se družio sa kolegama koji su bili uključeni u aktivnosti ESN (Erasmus Student Network), pa je tako među njima uz prethodno navedene nacije, bilo Hrvata, Srba, Grka, Turaka, Finaca, Bugara, Amerikanaca, Marokanaca, i mnogih drugih. Sa većinom sam ostao u kontaktu te sam imao priliku posjetiti ih u njihovim domaćim gradovima, te oni mene u Mostaru

Kako si koristio svoje slobodno vrijeme u Španjolskoj?

Slobodno vrijeme sam prvenstveno koristio za upoznavanje domaće kulture i običaja, te za putovanja. Osim toga bavio sam se aktivnostima koje Sveučilište nudi van nastave kao što su sport, kazalište, glazba, učenje drugih stranih jezika, razni tečajevi i tribine.

U kolikoj te mjeri taj odlazak promijenio?

Ne mogu reći da me nešto naročito promijenio ali sam prije svega postao samostalniji jer sam prvi put studirao van rodnog grada i to na drugom djelu Europe. Puno sam naučio od domaćih i gostujućih profesora koji su nam predavali u Granadi, upoznao druge kulture i civilizacije, neke nove stvari koje prije nisam znao, kao i mogućnost suživota ljudi različite religije, boje kože i nacionalnosti.

Danijela Mandić

 

 

 

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista