Barokni skladatelj koji je tvorac najznačajnijeg oratorija „Mesija“

GEORG FRIEDRICH HÄNDEL
Barokni skladatelj koji je tvorac najznačajnijeg oratorija „Mesija“

Georg Friedrich Händel jedan je od najznačajnijih njemačkih skladatelja kasnog baroka. Njegove opere, kojih ima preko 40 i mnogobrojni oratoriji učinile su ga jednim od najutjecajnijih i najviše izvođenog predstavnika klasične glazbe. Bio je prvi njemački skladatelj na svjetskom glasu. Njegovo najznačajnije i najpoznatije djelo je oratorij „Mesija“ koji je nastao prema tekstovima iz Biblije kralja Jakova.

Händel je rođen 23. veljače 1685. godine u Halle na Saali, a umro 14. travnja 1759.godine u Londonu. Budući da je tamo proveo mnogo godina, državljanstvo Velike Britanije dobiva 22. siječnja 1727., te tada mijenja ime u George Frideric Handel.

Želja njegovog oca koji je bio ugledni liječnik bila je da mu sin izabere posao koji će također biti ugledan i sigurniji na osnovu posla glazbenika/skladatelja. Otac mu umire 1697. i Georg Friedrich Händel želeći mu ispuniti želju u veljači 1702. godine započinje studij prava. Međutim studij prekida nakon samo jednog mjeseca te se vraća ka svojoj ljubavi – glazbi.

Već se jako rano otkrilo da je talentiran glazbenik. Godinu dana je bio orguljaš u katedrali u Halle na Saali, prije nego što je postao violinist i čembalist u opernome kazalištu u Hamburgu. Godine 1705. bila je praizvedba njegove prve opere „Almira“ koja je bila veoma uspješna. Putovao je od 1706. do 1710. po Italiji (Firenca, Venecija, Napulj i Rim), gdje je pod imenom „Ill caro Sassone“ („dragi Saksonac“) stekao slavu te dvije opere praizveo. Georg Friedrich Händel dobio je i  1709. ponuđeno mjesto kao zborovođa na dvoru kneza Georga Ludwiga von Hannover. Tamo je radio jednu godinu te se seli u London.

Početkom 1711. slavi sljedeći uspjeh sa svojom praizvedbom opere „Rinaldo“. Nakon toga se za kratko vrijeme ponovno seli za Hannover, prije nego što će zauvijek ostati u Londonu i tamo provesti svoj ostatak života. Od 1740. godine Händel se pojačano posvećuje skladanju oratorija. Među tim djelima ovoga razdoblja  nastao je i najpoznatiji oratorij „Mesija“. Djelo „Halleluja“  pripada  među najizvođenijim djelima glazbene literature.

U zadnjem desetljeću svog života obolijeva od bolesti očiju koja dovodi do povremenog slijepila. Šest godina prije smrti u potpunosti postaje slijep. Iako je imao velike teškoće sa svojom bolešću, ne predaje se i radi sve do svoje smrti. Za sobom je ostavio jako veliko bogatstvo.

Napisao je preko 40 opera (među njima „Agripina“, „Alcina“, „Rinaldo“ i „Kserkses“ itd.), 30 oratorija („Ester“, „Atalia“, „Šaul“, „Samson“, „Solomon“ itd.), 26 arija  i pjesama, 130 kantata („Oda danu svete Cecilije“, „Oda za rođendan kraljice Ane“, „Akid i Galateja“, „Herkules“ itd.) kao i bezbroj koncerata za orgulje i orkestar. Njegovo cjelokupno stvaralaštvo sadrži preko 600 djela.

 

Katarina Viktorija Mabić

 

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista