Nadzorna kamera prepoznala kriminalca u mnoštvu ljudi

KINA
Nadzorna kamera prepoznala kriminalca u mnoštvu ljudi

Tehnologija prepoznavanja lica zaista je otišla daleko. Masovni koncerti joj nisu nikakav problem kada treba detektirati traženo lice.

Kineska policija je tako pomoću te tehnologije locirala i uhitila osumnjičenog kriminalca koji se nalazio na koncertu s još 60 tisuća ljudi.

Osumnjičenik za gospodarski kriminal je prisustvovao koncertu kineske pop zvijezde Jackyja Cheunga tijekom prošlog vikenda u gradu Nanchang kad je i uhvaćen. Policija je izvijestila kako je 31-godišnjak bio šokiran kad su ga uhvatili. Vjerojatno se osjećao dovoljno skriveno među toliko desetaka tisuća ljudi.Kina ima veliku mrežu nadzora s od više od 170 milijuna sigurnosnih kamera. Osumnjičenog Kineza je kamera tom prilikom “prepoznala” već na ulasku u dvoranu, a policajci su ga došli uhitili kad je sjeo na svoje mjesto.

“Bio je jako iznenađen. Nije mogao vjerovati da su ga policajci uhvatili toliko brzo u gomili od 60 tisuća ljudi”, ispričao je policajac Li Jin. Na ulazu u samu dvoranu policija je imala nekoliko kamera koje su bile opremljene tehnologijom za prepoznavanje lica, a ovo i nije prvi put da se kineske snage sigurnosti koriste time.

Prošlog kolovoza su tako koristeći identičnu metodu uhitili 25 sumnjivaca na međunarodnim Danima piva u gradu Qingdaou. Kina je ipak svjetski lider u korištenju takve tehnologije pa svako malo upozorava građane da će im bijeg od institucija progona biti nemoguć, prenosi geek.hr.

Kini nije dovoljna spomenuta mreža od 170 milijuna kamera, jer je plan da ih se u naredne 3 godine postavi njih još 400 milijuna. Mnoge od tih kamera koriste i tehnologiju prepoznavanja lica.

Kriminalcima u Kini neće biti lako.

treći.ba

 

 

 

 

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista