Ća će mi Copacabana ?

MAKARSKA
Ća će mi Copacabana ?

„Pa pogledaj kako nam je lipo, imamo grad nema ga svit“, govori starija gospođa drugoj dok hodaju makarskom rivom. Načuvši taj razgovor odlučila sam malo bolje proučiti taj gradić i uvjeriti se ima li tu istine.

Prvo neke osnovne informacije za one koji ne znaju ništa o njemu. Makarska je ime dobila po obližnjem selu Makar i zauzima središnji položaj u Makarskom primorju. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, grad Makarska ima 13.834 stanovnika.

Otići ću sada malo dalje od šturih informacija i pozabaviti se onim što ona ima za ponuditi. Postoji bezbroj ljepota koje bi vas mogle privući kod te morske ljepotice, a jedna od njih je sigurno prelijepo uređena riva, divne plaže s borovim šumama i kulturne znamenitosti.

U razgovoru s jednim ugostiteljem saznajem da im je prednost također to što imaju ljubazne domaćine, ali ne znam koliko bi se nas složilo s tom izjavom. „Tijekom godine Makarsku posjete deseci tisuća turista i većina ih se redovno vraća upravo zbog onog što Makarska može ponuditi i ljubaznosti nas domaćina“, izjavio je za treći.ba.

Možda bih neke stvari trebala zadržati za sebe ali moja brbljavost mi neda mira pa moram baciti komentar da ponekad pomislim da bi Makarani voljeli imati turizam, ali bez turista. U to me uvjerio i mladić koji je izjavio kako voli grad ovakav kakav je i ne sviđa mu se kada je prepun ljudi.“Volim mir koji postoji dok je u Makarskoj samo pokoji turist jer se ne volim provlačiti kroz gomilu ljudi, u ostalom grad bude i prljaviji i izgubi mi ono nešto. Ne smijemo zaboraviti da je Makarska grad koji ima dušu“, zaključuje mladić.

Postavlja se pitanje zašto onda, čim krenu topliji dani, gledaju kako će zaraditi na turistima svih uzrasta. Za mlade željne zabave tu su klubovi koji rade do jutra i toliko ih ima da svatko može odlučiti koju vrstu glazbe želi slušati i u kakvoj atmosferi. Veliki broj je i kafića uz obalu koji svakodnevno imaju glazbu uživo s nešto laganijim tonovima. U pomoć roditeljima željnima odmora i opuštanja pristižu animatori koji organiziraju svakodnevne igre  za one najmlađe kako bi ih zadržali što dulje kao goste.

Kačićev trg je većinom glavno mjesto okupljanja jer cijelo ljeto na pozornici gostuju razni izvođači, plesne skupine, recitatori, komičari i drugi. Mještanima je vjerujem puno draži van sezone jer uživaju u miru i tišini. Na trgu je crkva sv. Marka, a uz nju morate posjetiti Gradski muzej, Malakološki muzej koji se nalazi u franjevačkom samostanu te neizostavno svetište Vepric.  Grad ima i zavidno opremljenu sportsku dvoranu tako da možete odvojiti vremena i za rekreaciju.

Navodeći sve ovo polako uviđam da Makarska ima štošta za ponuditi. Ljubitelji hrane mogu uživati u restoranu s takvom blizinom na more da ga jedući možeš dotaknuti, a da ne spominjem bogatu gastronomsku ponudu. Imate priliku i večerati na brodu tek ulovljenu ribu koju domaćini spremaju na sebi svojstven način tako da će te se zasigurno vratiti po još.

Svake godine na noć Kalelarge grad organizira veliko slavlje i to veselje svakako vrijedi doći vidjeti. Maskenbal također ne prođe nezapaženo jer svaka skupina pokaže svoju kreativnost i spremi neku zabavnu točku da se predstave i ujedno da nasmiju druge. Tada su kreativni i domaći ljudi, a i stranci kojima to bude odličan način zabave. U Makarskoj se često organizira i Gusarska večer koja prikazuje način života gusara, njihove predstave i probati delikatese koje oni spretno ulove u svoje mreže.

Ako iz Makarske želite ponijeti magnetić ili pak neki drugi suvenir to će te moći nabaviti na svakom koraku budući da je ponuda suvenirnica ogromna. Dok pripremaju sve za predstojeću sezonu čujem trgovce kako međusobno komentiraju da se nadaju velikom broju turista. To je normalno, ljudi moraju od nečega živjeti.

Za one koji se ovo ljeto neplanirano nađu u Makarskoj, što se tiče prenoćišta budite bez brige jer tete i u srcu sezone vrebaju svoje goste s natpisima „free rooms“. Ja se osobno ne osjećam baš ugodno kada ih sretnem na ulazu u grad, znajući da na mene gledaju kao ulov, ali i to se brzo zaboravi.

Smještaj uistinu nije problem pronaći jer je grad prepun hotela i apartmana, a i teta koje su u pripravnosti za buduće goste tako da svatko može pronaći nešto za svoj džep. Ako odmor želite provesti luksuzno onda će te lako pronaći hotele sa širokim ponudama. Unutarnji i vanjski bazeni, razne vrste masaža i fitness dvorane samo su dio ponude.

Nije mi promakla odluka gradonačelnika koji je bez velike medijske pompe odlučio o poskupljenu parkinga u Makarskoj preko 300 posto. Što drugo reći nego može im biti.

Ako želite barem malo pobjeći od gužve ovo ljeto, a niste na vrijeme ulovili nekoliko skrivenih uvala koje postoje onda bi vam najbolje bilo potražiti ih u okolnim mjestima, primjerice u Tučepima i Brelima. To neće biti problem s obzirom na to da autobusne linije i trajekti putuju otprilike svako sat vremena.

 Bilo bi šteta ako ste već u blizini ne posjetiti Brač i Hvar koji također obiluju prirodnim ljepotama. Istina, za njih su trajektne linije rjeđe, ali probajte shvatiti Makarane, žele zadržati turiste kod sebe, pošto poto.

Za one koji ne podnose pretjeranu vrućinu, kada se temperature popnu iznad 30 stupnjeva uvijek se mogu barem malo rashladiti na planini Biokovo koja je odmah pored Makarske.

Šetam tim gradom u ovim prvim danima proljeća , upijam ga u svoje pore i uistinu uživam u tišini morske ljepotice. Miris borova, šumovi mora, modrina nebeskog plavetnila, galeb se sunča na barci, sve izgleda tako nestvarno i gubi se sva moja objektivnost. Makarska može imati i milijun mana, ali će u meni uvijek imati svoga vjernog Sancha Panzu koji će joj se uvijek vraćati.

Danijela Mandić

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista