Novinari osuđeni za terorizam

erdoganova čistka
Novinari osuđeni za terorizam
Foto: Bulent Kilic/AFP/Getty Images Foto: Bulent Kilic/AFP/Getty Images

Novinari turskog opozicijskog lista Cumhuriyet uhićeni su jučer i privedeni pod isprikom postupka istrage još iz 2016. godine. Naime, ove novine već nekoliko godina kritiziraju vlast sadašnjeg turskog predsjednika R.T. Erdogana o čemu otvoreno pišu.

Sud u Sivirliu, gradiću izvan Istanbula osudio je 13 novinara i urednika pod optužbama za pomaganje terorističkim organizacijama bez direktne uključenosti. Kako prenosi Time, među osuđenim je i vlasnik tiska Akin Atalay, koji već odslužuje kaznu od 500 dana te poznati  karikaturist Musa Kart. Osuđenima  prijeti i do 7 godina zatvora. 

Nijedna kazna ne može nas zaustaviti da radimo svoj posao. Ako treba, ponovno ćemo i u zatvor ali radit ćemo časno i ponosno kao pravi novinari“, rekao je za BBC glavni urednik  Cumhuriyeta Murat Sabuncu, osuđen na 7 godina i 6 mjeseci zatvora.

Novinari Cumhuriyeta optuženi su za pomaganje grupama označenih kao teroristima od strane vlade: Kurdistanska radnička stranka(PKK), ljevičarski nastrojena Revolucionarna narodna stranka za oslobođenje, a optužuje ih se i za pomaganje svećeniku Fetullah Gulenu, koji se nalazi u samonametnutom izgnanstvu u SAD-u.

Od stupanja na vlast posljednjeg predsjednika R.T. Erdogana, više od 50,000 ljudi uhićeno je u Turskoj a 150,000 suspendirano ili maknuto sa radnih mjesta pod sumnjom državnog udara uključujući javne servise, medije, policiju, vojsku te prosvjetu.

Barbara Pervan

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista