Studenti na razne načine pridonose izgradnji Dompesa

Kuća kruha i duha
Studenti na razne načine pridonose izgradnji Dompesa

U razgovoru sa studentima druge godine preddiplomskog Studija novinarstva na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru Slaven Prce, volonter za Studentski dom i pučku kuhinju Dompes, govorio je o trenutnom stanju izgradnje te ambicijama projekta.

Radovi su sve bliže kraju te se Prce nada da će ukoliko sve bude prema planu Dompes opremiti 25 soba za studente sljedeće akademske godine. Napominje da se projekt financira isključivo od donacija te im upravo taj novac diktira napredak. 

Dok se još izvode radovi, u domu boravi četvero studenata koji nisu uspjeli pronaći drugi povoljan smještaj u Mostaru. Oni trenutno ne plaćaju smještaj, ali moraju se hraniti sami jer se otvaranje pučke kuhinje i studentske menze još čeka.

Točna cijena smještaja za studente kao i pravilnik i način bodovanja prema kojima bi studenti mogli konkurirati za smještaj u domu još nisu određeni, jer smo trenutno posvećeni prije svega izgradnji“, poručio je Prce te dodao da će se studenti slabijeg imovinskog stanja moći prijavljivati preko svojih matičnih Župa iz kojih dolaze.

Dompes će nuditi smještaj za sve studente iz Bosne i Hercegovine kao i iz Hrvatske neovisno o vjeri i nacionalnosti te neće postojati nikakvi različiti kriteriji po ovim kategorijama. Studenti će imati priliku volontirati u radu cijelog kompleksa čime bi smanjili svoje troškove za smještaj.

Najavljuje da će postojati neka pravila ponašanja, prije svega obzirom da je ovo Franjevački studentski dom te da bi se trebalo živjeti u skladu s tim, ali ta pravila biti će prilagođena mladima i njihovim potrebama. 

Prce je naglasio koliko Dompesu vrijedi podrška studenata Sveučilišta koji su se pokrenuli u velikom broju kako volonterski tako i na društvenim mrežama dižući svijest o ovom projektu. Nadodao je da u planu imaju proizvodnju vlastite hrane koju bi proizvodili studenti Agronomsko i prehrambeno-tehnološkog fakulteta u sklopu svoje prakse. 

Uz akcije koje Dompes organizira kao što su 70x70x70 ili 1000x1000, svaki dan na njihov račun stiže od nekih manjih donacija običnih ljudi do velikih svota koje daruju razne kompanije. Postoje donacije i u obliku darovanja raznih materijala za izgradnju, kablova, pločica i svih potrebnih stvari da bi dom bio ugodan za život.

Zbog blizine Starog mosta i ostalih turističkih zanimljivosti Dom će za vrijeme ljetnih mjeseci kada studenti ne budu boravili u njemu svoje sobe iznajmljivati turistima te sav novac zarađen na taj način iskorištavati za brigu o studentima u sljedećoj akademskoj godini.

Dompes namjerava nakon konačnog završetka radova imati 70 studentskih soba, prostorije za učenje i dvorane za predavanje. Ukupno bi primao 150 studenata. Neke od soba već su sada opremljene modernom tehnologijom kao što je otvaranje vrata i paljenje struje putem kartice koju su osmislili i programirali bivši studenti Sveučilišta.

U sklopu Dompesa nalazio bi se Međunarodni centar za dijalog i Pučka kuhinja koja bi dnevno pripravljala 200 do 300 obroka.

Izgradnja Doma za siromašne studente počela je još početkom 2015. godine na inicijativu franjevaca.  Prva donacija koju su primili bila je od Campanile Mostar 5 000 KM, a druga od Vlade Republike Hrvatske i to 1 000 000 KN.
 

Dragica Andrić

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista