Nedjeljna preporuka za film

Hacksaw Ridge
Nedjeljna preporuka za film

"Hacksaw Ridge“ ili u prijevodu „Greben spašenih“ djelo je jednog od najznačajnijih redatelja suvremenog filma Mela Gibsona u kojem je dočarao rat na realan i brutalan način.

Ova ratna drama snimljena je 2016. godine i prikazuje nevjerojatnu i istinitu priču o prvom vojniku u povijesti koji je osvojio medalju časti s prigovorom savjesti.

U proljeće 1945. godine  američke vojne snage su se susrele s najvažnijom i najopasnijom borbom na Pacifiku, međutim jedan vojnik se istaknuo kao drugačiji. To je bio Desmond T. Doss koji je odbio nositi oružje i ubijati ljude, te je služio vojsci kao nenaoružani medicinar i spasio živote mnogih bez da je ispalio i jedan metak.

Film je većinom pokupio pozitivne kritike i dobitnik je nagrade Oscar u dvije kategorije pa je zanimljivo napomenuti kako je scenarij godinama skupljao prašinu u ladici i bilo je upitno hoće li se njegovo snimanje uopće realizirati.

„Greben spašenih“ se stvarno može pohvaliti odličnim glumačkim izvedbama počevši od Huga Weavinga u ulozi Dossova oca alkoholičara, preko Vincea Vaughna koji je također impresivan u ulozi sadističkog narednika, do Terese Palmer u ulozi Dossove životne ljubavi.

Greben spašenih je film o običnom čovjeku koji je bio uporan i čvrst u svojim uvjerenjima i  itekako ga se isplati pogledati.

Moja ocjena 10/10

 

Danijela Mandić

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista